Jordánsko mstí upáleného pilota, bombarduje území Islámského státu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Jordánské letectvo podniklo od čtvrtka 56 náletů na cíle radikálního Islámského státu (IS). Jordánsko operaci zahájilo jako odvetu za svého pilota, jehož IS upálil. Podle armádních zdrojů byla při náletech zničena pětina objektů a zázemí IS. Piloti se zaměřovali na velitelství a výcvikové prostory a také na místa, z nichž IS čerpá finance.

IS zajal pilota Maáze Kasásbu v prosinci, když se jeho stroj zřítil nad severem Sýrie. Zřejmě začátkem ledna ho upálili v kleci a video, na němž tento čin zaznamenali, radikálové zveřejnili 3. února. Jordánsko okamžitě začalo chystat masivní odvetnou akci, i když již před ní bylo členem koalice, která útočila na cíle IS v Sýrii.

„První den jsme zničili 19 cílů, druhý den pak zbraně, pohonné hmoty a vybavení tak, jak jsme si to stanovili. Třetí den jsme útočili na objekty, v nichž členové IS jedí a spí. Budeme v útocích pokračovat, nikoli stejným tempem, avšak podle našich plánů,“ řekl velitel jordánského letectva generál Mansúr Džbúr.

Dodal, že v minulých pěti týdnech bylo při koaličních náletech zabito sedm tisíc radikálů. Jordánsko je odhodláno v boji pokračovat, dokud nebude Islámský stát poražen. „Jsme odhodláni pokračovat, dokud je (IS) nevymažeme z povrchu zemského,“ řekl generál. Král Abdalláh II. po zveřejnění videa s upálením řekl, že Jordánsko pilotovu smrt pomstí. Vyzval armádní velitele, aby se připravili na to, že království znásobí svou účast v bojích proti radikálům.