Juan za rubl a naopak. Rusko a Čína chtějí omezit obchody v dolarech

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Alan via Flickr

Rusko a Čína hodlají posílit spolupráci mezi bankami a zvýšit roli svých měn při vypořádání vzájemného obchodu. Prohlásil to podle agentury Reuters první místopředseda ruské vlády Igor Šuvalov. Moskva se snaží ztlumit dopad protiruských ekonomických sankcí zavedených Západem kvůli spornému ruskému postupu v ukrajinské krizi.

Pakt hospodářské spolupráce, na kterém se Šuvalov dohodl se svým čínským protějškem Čangem Kao-li, umožňuje ruským bankám mimo jiné otevřít si účty u čínských finančních domů. Zahrnuje ale i širší použití ruského rublu a čínského jüanu ve vzájemných obchodních transakcích.

„Nechystáme se porušit staré kontrakty, z nichž většina byla denominována v dolarech,“ prohlásil podle Reuters Šuvalov. „Podpoříme ale společnosti z obou zemí, aby vypořádání prováděly více v národních měnách, a vyhnuly se tak používání měny třetí země,“ uvedl také.

Žádají peníze na více než 30 projektů

Jednalo se podle něj i o návrhu čínských firem investovat ve více než 30 projektech v Rusku. Týkají se výstavby silnic a mostů či zemědělské produkce, přičemž hodnota některých projektů se odhaduje na stovky milionů dolarů. Rozhovory o vzájemné spolupráci, především v oblasti energetiky, by měly pokračovat v říjnu, kdy Čang navštíví Moskvu, sdělil také Šuvalov.

Rusko a Čína již nějakou dobu prosazují menší roli amerického dolaru v mezinárodním obchodu. Pro Moskvu je tato věc letos naléhavější poté, co Spojené státy, Evropská unie a některé další západní země uvalily sankce na Rusko, aby jej potrestaly za údajnou podporu proruských separatistů na Ukrajině, podotkl Reuters.