Juncker chystá plynové propojení Česka a jeho sousedů. Dostane peníze?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Propojení české plynárenské soustavy s Polskem a Rakouskem, ale i další energetické projekty jsou na seznamu investic, které může Evropská komise podpořit z nového balíku. Investice mají plynout také do dopravy a digitální ekonomiky. Visegrádské země chtějí o část peněz usilovat společně. Česko ale vidí prioritu hlavně v evropských fondech.

Unijní ministři financí už dostali předběžný seznam projektů, které mohou podle expertů z Evropské komise, Evropské investiční banky i členských zemí dostat podporu z takzvaného Junckerova balíčku.

Pro Česko navrhuje pracovní skupina čtyři desítky projektů, které by mohla Komise v rámci svého investičního plánu částečně financovat. Balíček, který byl představen před dvěma týdny, má přitáhnout soukromé investice hlavně do oblasti dopravy, energetiky a digitálních technologií.

Nakonec mohou být vybrány i projekty, které na zveřejněném seznamu nejsou

„Prioritami jsou energetika, telekomunikace a dopravní infrastruktura, zejména silniční,“ jmenuje státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza projekty, které mají pro českou ekonomiku největší přidanou hodnotu. „Velkou pozornost věnujeme i projektům zlepšujícím energetickou účinnost našich ekonomik,“ řekl EurActivu.

Také český velvyslanec při EU Martin Povejšil zmiňuje infrastrukturu, ať už energetickou nebo dopravní. „U obou má nejen Česká republika rezervy,“ sdělil redakci.

Odložit národní brýle

Přínosy balíčku by prý ale Česko nemělo posuzovat jen optikou „národních brýlí“. „Pokud se podaří rozhýbat evropské hospodářství, pak to bude mít přímý pozitivní dopad i na českou ekonomiku. To je ona největší přidaná hodnota jak z hlediska EU jako celku, tak i českého hospodářství,“ připomíná s tím, že česká ekonomika spoléhá na otevřenost a export.

Investiční plán ostatně sází hlavně na projekty s celoevropským významem. Jedním z cílů je kromě nastartování ekonomiky také posílení energetické bezpečnosti EU. Na vytváření energetické unie je v balíčku vyčleněna téměř třetina prostředků.

Pokračování textu naleznete na serveru EurActiv.cz