K Itálii míří další „loď duchů“ se stovkami uprchlíků

Loď s uprchlíky u italských břehů

Loď s uprchlíky u italských břehů Zdroj: ctk/AP

Italská pobřežní stráž společně s plavidly mise Evropské unie Frontex zajistila nákladní loď se zhruba 450 uprchlíky, která vyslala ve čtvrtek nouzový signál poté, co ji opustila posádka. Plavidlo s porouchanými motory se stalo zcela neovladatelným a hrozilo, že se rozbije o břehy jižní Itálie. Záchranný tým ale dnes s pomocí vrtulníku dostal na palubu šest příslušníků pobřežní stráže, kteří dokázali plavidlo stabilizovat.

Šéf italské pobřežní stráže Filippo Marini řekl, že loď je mimo nebezpečí. Obchodní plavidlo Ezadeen plující pod vlajkou Sierry Leone, se dopoledne nacházelo asi 35 kilometrů od Crotone. Nejprve loď mířila kalábrijského přístavu Crotone, ale kvůli nepříznivému počasí cílem cesty se nakonec stalo severněji položené a lépe chráněné přístaviště Corigliano Calabro. K pevnině by tak mělo plavidlo dorazit oproti očekávání později, a to kolem půlnoci nebo v sobotu v ranních hodinách.

Dokud nevysadily motory, loď se pohybovala rychlostí sedmi uzlů (asi 13 kilometrů za hodinu). Letoun italské pobřežní stráže ji objevil, když se nacházela asi 150 kilometrů od italského pobřeží, a to díky nouzovému signálu vyslaném jednou z cestujících.

„Jsme sami, není tu nikdo, pomozte nám,“ řekla podle Mariniho žena pomocí rádiového spojení. Na palubě lodi určené k převozu dobytka jsou podle něj zejména uprchlíci ze Sýrie, a to včetně žen a dětí.

Jde už o druhý podobný incident za poslední dva dny, kdy se uprostřed moře ocitla loď s uprchlíky bez posádky. V úterý musela italská pobřežní stráž zasahovat na lodi Blue Sky M plující pod moldavskou vlajkou. Na její palubě bylo skoro 800 uprchlíků převážně ze Sýrie, posádka, kterou tvořili pašeráci lidí, ji ale ještě před doplutím k Itálii opustila.

Lodě duchů

Podle agentury Frontex, která kvůli přílivu nelegálních běženců od začátku listopadu monitoruje italské pobřežní vody, jsou „lodě duchů“ plující bez posádky další brutální metodou pašeráků lidí. „Pokud se přetížená a plavby neschopná loď dostane do potíží, nemají lidí natlačení v nákladním prostoru žádnou šanci,“ uvedla dnes mluvčí Frontexu Ewa Moncurová.

Rovněž upozornila na to, že se kolem nelegálních transportů uprchlíků přes moře rozjel obrovský mnohamilionový byznys. „Každý z těchto uprchlíků musí za cestu přes moře zaplatit několik tisíc eur nebo dolarů. Dá se snadno vypočítat, kolik pašeráci získají za loď, na které je několik stovek lidí,“ řekla Moncurová, podle které se pak pašerákům vyplatí nechat vysloužilou loď bez paliva napospas osudu.

Přístav Crotone na mapě: