K pašování marihuany slouží vodní skútry i vojenská letiště

Sušina marihuany

Sušina marihuany Zdroj: CC: r0bz/flickr

Marihuana se z „evropského Afghánistánu“ dostává nejen do Itálie a Řecka. Směřuje také třeba do Kosova a Černé Hory, odkud je přepravována dál. „Zločinecké syndikáty investující do pěstování konopí udělaly z Albánie jednoho z hlavních dodavatelů na evropské trhy,“ tvrdí Arjan Dyrmishi z Ústavu pro demokracii a zprostředkování v Tiraně, citovaný místními médii.

Albánie je zároveň důležitým územím pro tranzit dalších omamných látek z východní do západní Evropy. Vláda proto ohlásila komplexní program potírání organizovaného zločinu. Spolupracuje přitom s dalšími zeměmi, například na výcviku policistů. Současné ničení polí je jednou ze součástí boje proti obchodu s drogami, důležitá je i kontrola hranic.

Pašeráci používají k přesunu drog nejrůznější prostředky. Při přepravě do Řecka sahají k tradičním metodám a schovávají je do kamionů mezi ostatní zboží. Jistější, snazší a rychlejší je však trasa přes Otrantský průliv do Itálie. K transportu nejčastěji slouží nenápadná plavidla včetně vodních skútrů a nafukovacích člunů. Výjimkou ale není ani použití kradených řeckých jachet.
Na jaře vyvolala pozornost havárie malého letadla, které se pokoušelo přistát na pláži.

Na jeho palubě se našlo zhruba půl tuny marihuany. Nehoda rozvířila spekulace, že se k přepravě omamných látek používají i některá z vojenských letišť v zemi. Počátkem června se pak na třech letištích objevily betonové bloky, které mají bránit jejich zneužití.