Kaddáfí tvrdí, že je stále v Libyi

Muammar Kaddáfí

Muammar Kaddáfí Zdroj: ctk

Muammar Kaddáfí popírá, že by prchl z Libye do sousedního Nigeru. „Neopustíme zemi našich předků,“ řekl Kaddáfí v telefonickém rozhovoru pro syrskou televizi. Prohlásil také, že je stále schopen porazit své nepřátele.

„Mladí jsou nyní připraveni zvýšit svůj odpor proti krysám v Tripolisu a dorazit žoldáky,“ přesvědčoval syrské novináře. Dohady o tom, že se skrývá v Nigeru nebo se tam chce v nejbližší době dostat, označuje Kaddáfí za lži, které jsou součástí válečné taktiky jeho protivníků.

Nigerský ministr zahraničí Mohamed Bazoum potvrdil, že do země dorazila skupina sympatizantů dlouholetého diktátora. Nemá však prý zprávy o tom, že by mezi nimi byl i on nebo jeho synové.
Niger podle něj zvažuje, jak by se zachoval, pokud by tam Kaddáfí hledal útočiště. O tom, zda by ho přijal, nebo vydal Mezinárodnímu trestnímu soudu, se prý dosud nerozhodlo.

Žalobce soudu Luis Moreno-Ocampo včera požádal Interpol o udělení nejvyšší priority mezinárodnímu zatykači na Kaddáfího. Rebelové chtějí, aby byl Niger aktivnější a zabránil vstupu Kaddáfího do země. Bazoum však opáčil, že hranici nelze uzavřít, protože je moc velká.

Povstalci také tvrdí, že mají svědky, kteří viděli, jak přívrženci Kaddáfího do Nigeru svážejí zlato a peníze. Dodali, že pokud je to pravda, budou chtít tento majetek získat zpět. Zůstává však nejasné, odkud by měly cennosti pocházet. Libyjská centrální banka včera uvedla, že jí během nepokojů nic zcizeno nebylo.