Kaddáfího klan chce žalovat NATO kvůli smrti hlavy rodiny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Ivan Sekretarev

Rodina Muammara Kaddáfího hodlá podat k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) stížnost na NATO za spoluúčast na zabití bývalého libyjského vůdce. S odvoláním na právníka Kaddáfího klanu o tom dnes informovala televizní stanice Al-Džazíra.

Francouzský právník Marcel Ceccaldi v minulosti pracoval pro Kaddáfího vládu, nyní hájí zájmy jeho rodiny. Dnes prohlásil, že se klan obrátí na ICC se stížností kvůli útoku letadel NATO na konvoj, v němž se Kaddáfí snažil minulý čtvrtek ujet ze Syrty. Tento útok podle právníka přispěl ke Kaddáfiho smrti.

„Záměrné zabití (osoby chráněné Ženevskou konvencí) lze podle článku 8 římského statutu ICC definovat jako válečný zločin,“ uvedl Ceccaldi. Neřekl, kdy bude stížnost podána. Bude se prý ale týkat jak vedení aliance, tak vůdců jednotlivých členských zemí.

Kaddáfí byl podle původní oficiální povstalecké verze dopaden na útěku ze své rodné Syrty a smrtelné zranění utrpěl při převozu do Misuráty při přestřelce mezi povstalci, kteří ho eskortovali, a Kaddáfího věrnými. Na internetu jsou ale také videonahrávky ukazující, jak někdejšího libyjského vůdce bezprostředně po jeho zadržení vláčí a bije ozbrojený dav. Pohřben byl v úterý na neznámém místě v libyjské poušti.

Před ICC by měli stanout také sami příbuzní bývalého libyjského vůdce, jeho syn Saíf Islám a šéf tajné služby a Kaddáfího nevlastní bratr Abdulláh Senussi. Ti se pravděpodobně skrývají v Nigeru, podle libyjské přechodové vlády ale navrhli, že se dobrovolně vzdají přímo soudu v Haagu.