Kanada po volbách mění kurz, končí desetiletá vláda konzervativců

Nový premiér Justin Trudeau

Nový premiér Justin Trudeau Zdroj: Reuters

Středolevá Liberální strana ve volbách získala téměř 40 procent hlasů. Ještě v červenci liberálové v průzkumech zaostávali daleko za konzervativci a Novými demokraty. Jejich lídr, třiačtyřicetiletý Justin Trudeau, dokázal od té doby srozumitelnou a optimistickou kampaní dostat stranu na výsluní. Šéf konzervativců a dosavadní premiér Stephen Harper uznal porážku a odstoupil z čela strany.

Trudeau je synem někdejšího oblíbeného premiéra Pierra Trudeaua, který zemřel v roce 2000, vstoupit do politiky se ale rozhodl až před pár lety. Energický a srdečně působící politik čelil během kampaně posměškům svých rivalů, kteří jej označovali za hezounka, který umí okouzlit, ale „na tuto funkci prostě není připraven“. Trudeau voličům sliboval zvýšit daně nejbohatším a snížit je střední vrstvě.

V následujících třech letech hodlá hospodařit se schodkem 10 miliard kanadských dolarů (zhruba 185 miliard korun) ročně, aby povzbudil stagnující hospodářství. Trhy nicméně reagovaly na jeho zvolení oslabením kanadské měny. Novopečený předseda vlády chce také napravit pošramocené vztahy s Bílým domem, nahradit vojenské jednotky v Iráku humanitárními nebo bojovat se změnami klimatu.

Výsledek kanadských volebVýsledek kanadských voleb | E15

USA očekávají, že budou s novou vládou mnohem lépe vycházet, protože američtí demokraté a kanadští liberálové sdílejí mnohé postoje. Dá se tedy očekávat, že se Kanaďané znovu zapojí do vyjednávání o podobě dohody Transpacifického partnerství, která byla Harperovi trnem v oku. Expremiér mínil, že zájmy Kanady nebyly brány dost vážně, a vztahy s USA tak povážlivě ochladly.

„První, čeho si velmi rychle všimnete na této liberální vládě, bude změna tónu. Bude mnohem smířlivější,“ míní profesor Roland Paris z Univerzity v Ottawě, odborník na mezinárodní vztahy.