Kanada půjčí Ukrajině miliardy korun. Už podruhé

ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk Zdroj: ctk/AP

Kanada poskytne Ukrajině už druhou nízkoúročenou půjčku ve výši 200 milionů kanadských dolarů (3,9 miliardy Kč). Oznámil to v Ottawě kanadský premiér Stephen Harper. První půjčku ve stejném objemu dostal Kyjev loni v září. Peníze Ukrajině poukáže vládní agentura Export Development Canada.

Podmínkou poskytnutí půjčky je podle Harpera schválení revize plnění programu pomoci, který pro Ukrajinu zorganizoval Mezinárodní měnový fond. „Půjčka přispěje k hospodářské a sociální stabilitě Ukrajiny v situaci, kdy se vláda snaží změnit zemi v demokratický, nezávislý a prosperující stát zbavený zahraničních agresorů,“ řekl kanadský premiér.

Kanada se řadí k hlavním podporovatelům prozápadního kurzu nynějšího ukrajinského vedení. Ottawa po ruské anexi Krymu a proruské vzpouře na Donbasu zavedla vlastní systém protiruských sankcí, kromě finanční podpory ukrajinské vládě poskytuje i materiální pomoc ukrajinské armádě.

V Kanadě žije po Rusku druhá nejsilnější ukrajinská menšina ve světě, podle kyjevského tisku má každý dvanáctý Kanaďan ukrajinské kořeny.