Kanada začne v prosinci s převozem 25 tisíc syrských uprchlíků

Imigranti při plavbě přes Středozemní moře

Imigranti při plavbě přes Středozemní moře Zdroj: IOM

Kanada začne 1. prosince převážet syrské uprchlíky na své území. Nová vláda chce do konce roku přijmout 25.000 Syřanů. Kanadský velvyslanec v Ammánu Bruno Saccomani řekl, že výchozím bodem bude Jordánsko a že by denně mohlo být letecky přepraveno až 900 Syřanů.

„Kanada splní svůj závazek na přijetí 25 tisíc syrských uprchlíků z táborů v Jordánsku, Libanonu a Turecka do konce roku. Výchozím bodem bude Jordánsko,“ řekl Saccomani po dnešním setkání s jordánským premiérem Abdalláhem Ansúrem. Přesun bude Ottawu stát v přepočtu 30 milionů korun. Další detaily mají být zveřejněny na úterní tiskové konferenci v Ottawě.

Podle kanadského tisku mají letadla přistávat v Torontu a Montrealu a odtud pak budou Syřané převáženi na vojenské základny v provinciích Ontario a Quebec, kde budou dočasně ubytováni. Ministryně zdravotnictví Jane Philpottová k těmto informacím ale řekla, že jsou již zastaralé.

K příjmu uprchlíků se zavázala nová vláda kanadských liberálů, která vzešla z říjnových voleb. Její předseda Justin Trudeau stahuje letadla z bojových misí proti Islámskému státu, ale naopak se zavázal přijmout vysoký počet uprchlíků. Podle průzkumů s přijetím tak velkého počtu Syřanů nesouhlasí přes 50 procent Kanaďanů.