Kanadské a americké úřady zmařily teroristický útok na železnici

Policie po výbuchu evakuuje část Westu, hrozí další exploze

Policie po výbuchu evakuuje část Westu, hrozí další exploze Zdroj: profimedia.cz

Severoamerické úřady zmařily plánovaný teroristický útok na osobní vlak a v Kanadě byly zatčeny dvě podezřelé osoby. Podle kanadské policie podezřelí, kteří nejsou kanadskými občany, chtěli spáchat útok na vlak nebo trať v širší oblasti Toronta. Policie se domnívá, že plán podporovala teroristická síť Al-Káida.

Terčem útoku měly být spoje, které provozuje americká železniční společnost Amtrak nebo kanadská Via Rail. Podle amerických bezpečnostních zdrojů měl být terčem spoj mezi Torontem a New Yorkem.

Kanadská policie obvinila dvě osoby žijící v Kanadě z plánování teroristického útoku. Instrukce prý dostávali od „elementů Al-Káidy v Íránu“. Není však prý důvod se domnívat, že byl plánovaný útok nařízen íranským teokratickým režimem. „Toto je první známý plán na útok Al-Káidy v Kanadě,“ řekl na tiskové konferenci policejní důstojník Doug Best.

Obviněnými jsou jeden muž z oblasti Montrealu, druhý z oblasti Toronta. Nejde prý o kanadské občany, oba však v zemi podle policie strávili „významnou dobu“. Jejich národnost policisté nezveřejnili.

Kanadská policie se domnívá, že zatčená dvojice byla schopna útok provést, ale veřejnost prý zatím nebyla bezprostředně ohrožena. Útok byl „určitě ve fázi plánování, ale ne bezprostředně hrozící“, citovala policii agentura Reuters. Podle policistů byli muži ve stadiu sledování tratí a vlaků, po němž měl následovat útok.

Na operaci, která útok zmařila, se údajně podílelo i americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti a americká federální policie FBI.

Podezřelí podle úřadů nemají nic společného s atentátem při bostonském maratonu z minulého týdne.

Zatýkání v Kanadě předcházel podle Reuters nejen bostonský atentát, ale také odhalení, že kanadští občané se podíleli na lednovém útoku islamistů na plynárenský podnik v Alžírsku.

V roce 2006 byla v okolí Toronta zatčena skupina více než tuctu mužů obviněných z plánování pumových útoků na různé cíle v Kanadě.

Dvě bomby v hrncích přebily 11. září, glosuje polský tisk