Kanadským velvyslancem v Praze se stal československý rodák Otto Jelinek

Kanadské vízum

Kanadské vízum Zdroj: CC BY 2.0: wonderferret

Podnikatel a někdejší vynikající krasobruslař a politik českého původu Otto Jelinek dosáhl ve své bohaté kariéře na další významný post. Kanadský ministr zahraničí John Baird jej v pátek jmenoval velvyslancem Kanady v České republice. Baird to oznámil v tiskové zprávě.

Ministr zahraničí Baird v pátek vedle pražské ambasády obsadil ještě diplomatické mise v dalších šesti zemích. Například jmenoval velvyslance Kanady v Rusku a Německu.

Otto Jelinek se narodil v roce 1940 v Praze. Jeho rodina emigrovala po komunistickém převratu v únoru 1948 z tehdejšího Československa přes Švýcarsko do Kanady.

Jelinek byl vynikající krasobruslař, spolu se svou sestrou Marií získal v roce 1962 na pražském šampionátu pro Kanadu titul mistrů světa v krasobruslení sportovních dvojic.

Po skončení sportovní kariéry podnikal v oblasti sportovních potřeb, například vyráběl brusle značky Jelinek, a také coby populární osobnost nastartoval politickou kariéru. Od roku 1972 byl 20 let poslancem dolní komory kanadského parlamentu. V letech 1984 až 1993 byl postupně ministrem sportu, veřejných prací a financí ve vládách Briana Mulroneyho.

Do České republiky se vrátil v roce 1996 jako šéf české pobočky poradenské firmy Deloitte, v níž působil do roku 2005. Poté vedl pražskou filiálku společnosti Colliers International a dva roky byl také členem dozorčí rady těžební firmy OKD.