Kanadu a USA dál drtí arktické mrazy

Nejohroženější mrazy jsou bezdomovci. Americké úřady se jim snaží pomáhat

Nejohroženější mrazy jsou bezdomovci. Americké úřady se jim snaží pomáhat Zdroj: CTK/AP

Mrazy nejvíce ohrožují bezdomovce
Města v USA a Kanadě se mění v ledová království
Města v USA a Kanadě se mění v ledová království
Do odklízení sněhu se zapojil i nový starosta New Yorku Bill de Blasio
Potíže se startováním pomáhali řešit i policisté
9
Fotogalerie
Kanada a severovýchod Spojených států i dnes čelí mrazivému počasí, teploty někde klesají pod minus 30 stupňů Celsia, ale kvůli větru je lidé mohou pocitově vnímat jako ještě nižší. Rozmary zimního počasí, které si v USA a Kanadě vyžádaly nejméně 16 lidských životů, vyvolaly chaos v silniční i letecké dopravě.

V kanadské provincii Nový Foundland zůstává od pátku bez dodávek elektřiny takřka 90 tisíc domácností. Úřady v noci na neděli podle televize CBS vydaly mimořádné varování před hustým sněžením, se kterým se má znovu potýkat jižní část provincie Ontario. Nové přívaly sněhu tam přinese bouře, která se zformovala nad americkou Oklahomou. Větrno a obzvláště chladno ale bude v Ontariu i v pondělí.

Silný mráz, kdy rtuť poklesne na některých místech k minus 35 stupňům Celsia, vydrží podle předpovědí do úterý. Problémem je navíc silný vítr, který pocit vnímání chladu ještě více zvyšuje. Meteorologové proto hovoří o pocitových minus 40 stupních Celsia, na americkém Středozápadě a severu Kanady dokonce až o minus 50 stupních Celsia.

Na obnovení dodávek elektrické energie na Novém Foundlandu čekají desetitisíce zákazníků. V sobotu ráno jich bylo po páteční sněhové smršti na 190 tisíc, v noci na neděli nemělo proud ještě kolem 87 tisíc domácností. Energetici přitom varují, že s velkými výpadky se budou potýkat asi až do úterý.

Aerolinky v souvislosti s chaosem, které nepříznivé počasí vyvolalo, vyzývají cestující, aby si před letem ověřili situaci na daném letišti. Od středy bylo zrušeno kolem 5000 letů a jen v sobotu bylo v USA odřeknuto na 1200 letů a dalších 6000 se potýkalo se zpožděními.

Provoz na Kennedyho letišti v New Yorku se navíc v neděli odpoledne na dvě hodiny zastavil, když letadlo Bombardier CRJ po přistání sklouzlo z ranveje do sněhu. V souvislosti s incidentem ale nebyla hlášena žádná zranění. Letadlo společnosti Delta Connection přiletělo z Kanady s 35 cestujícími na palubě. Kvůli nehodě bylo nutné ještě posunout několik letů.