Kapitán ztroskotané Concordie Schettino poprvé přišel k soudu

Costa Concordia

Costa Concordia Zdroj: profimedia.cz

Kapitán ztroskotané výletní lodě Costa Concordia Francesco Schettino se dnes poprvé objevil před soudem v italském Grossetu.  (Foto profimedia.cz)
Začalo důkazní řízení, při němž má soud určit míru odpovědnosti jednotlivých členů posádky a zaměstnanců společnosti Costa Crociere.  (Foto ČTK)
Ta provozovala parník, jehož ztroskotání u toskánského ostrova Giglio v lednu nepřežilo nejméně 30 lidí.  (Foto ČTK)
Vrak ztroskotané lodi dosud nebyl vyproštěn ze dna moře.  (Foto ČTK)
Dnešní přelíčení vyvolalo obrovský zájem novinářů, právních expertů a rodin obětí.  (Foto Profimedia.cz)
6
Fotogalerie
Kapitán ztroskotané výletní lodě Costa Concordia Francesco Schettino se dnes poprvé objevil před soudem v italském Grossetu. Začalo důkazní řízení, při němž má soud určit míru odpovědnosti jednotlivých členů posádky a zaměstnanců společnosti Costa Crociere. Ta provozovala parník, jehož ztroskotání u toskánského ostrova Giglio v lednu nepřežilo nejméně 30 lidí.

Dnešní přelíčení vyvolalo obrovský zájem novinářů, právních expertů a rodin obětí. K soudu byl předvolán i 52letý Schettino, jenž byl v červenci propuštěn z domácího vězení.

Kapitánovi, jenž je obviněn z mnohonásobného zabití z nedbalosti, hrozí podle APA 15 let vězení za každou z 32 obětí tragédie. Schettino se chce osobně účastnit celého důkazního řízení, které má trvat osm dní.

Na palubě luxusního výletního parníku bylo při jeho najetí na mělčinu 4200 pasažérů a členů posádky. Zemřelo nejméně 30 lidí, další dva jsou oficiálně stále vedeni jako pohřešovaní.