Katar chce být jedničkou na poli sportovních akcí na Blízkém východě

Mistrovství světa v Kataru 2022

Mistrovství světa v Kataru 2022 Zdroj: profimedia.cz

Mistrovství světa v Kataru 2022
Mistrovství světa v Kataru 2022
Mistrovství světa v Kataru 2022
Mistrovství světa v Kataru 2022
Fotbalové stadiony, které rostou v Kataru pro mistrovství světa.
14
Fotogalerie

Mistrovství světa ve fotbale, které se odehraje v roce 2022 v Kataru, přimělo asijskou k zemi k mohutným investicím. Kromě infrastruktury spojené s konáním sportovní akce chce země podpořit rozvoj sportovního sektoru, a to celými 20 miliardami dolarů. Cílem je přilákat nadnárodní společnosti především z oblasti sportu, které by v zemi dále investovaly a stát se regionální jedničkou v pořádání sportovních akcí. Jména investorů zatím nejsou známa. Informovala o tom agentura Reuters. 

Finanční centrum Kataru (QFC) má za cíl udělit do roku 2022 licenci asi 150 zahraničním společnostem. „Zhruba 25 společností bychom chtěli jako naše partnery představit už v roce 2019,“ uvedl pro Reuters generální ředitel QFC Yousuf Al-Jaida. „Do země se díky konání světového šampionátu dostane mnoho zvučných jmen, která jsou pro nás velmi zajímavá,“ doplnil Jaida.

Už v loňském roce QFC oznámil, že pro budoucí investory jsou bezplatně k dispozici nové kancelářské prostory i možnost získání počátečního kapitálu pro nové projekty, který daruje samotný Katar. Podle médií se tak země pouští do konkurenčního boje se sousedním Dubajem. Katar totiž kromě vrcholného šampionátu ve fotbale tento rok mimo jiné pořádá i mistrovství světa v atletice. I proto se země snaží podporovat oblast sportu už nyní.

„Ve výběru budoucích investorů se zaměřujeme i na společnosti poskytující sportovní služby, právní společnosti, sportovní oblečení a vybavení, ale například i fintechové společnosti. Soustředíme se nejen na šampionát, ale i na ostatní akce, které se budou konat do té doby,“ uvedl Yousuf Al-Jaida.