Katar dostal další dva dny. Arabské země vyhověly žádosti o prodloužení ultimáta

Dauhá, Katar

Dauhá, Katar Zdroj: Profimedia.cz

Katařané věří, že krizi zvládnou. Turecko a další země nabídlo odříznuté arabské zemi potraviny
Katařané věří, že krizi zvládnou. Turecko a další země nabídlo odříznuté arabské zemi potraviny
Lidé v katarském hlavním městě Dauhá
Katařané věří, že krizi zvládnou. Turecko a další země nabídlo odříznuté arabské zemi potraviny
Lidé v katarském hlavním městě Dauhá
13
Fotogalerie

Arabské země vyhověly žádosti Kataru o prodloužení ultimáta pro splnění jejich požadavků vůči emirátu, s nímž přerušily diplomatické styky. Skupina zemí poskytla Kataru dalších 48 hodin. O takové prodloužení ultimáta předtím požádal sám Katar. Původní ultimátum vypršelo v neděli o půlnoci. V noci na dnešek s představiteli některých zemí regionu hovořil americký prezident Donald Trump.

Několik arabských zemí v čele se Saúdskou Arábií Katar obviňují z podpory terorismu a mimo jiné chce, aby země uzavřela televizi Al-Džazíra, přerušila kontakty s Íránem a ukončila podporu teroristických skupin. Katar nařčení z podpory terorismu odmítá a ultimátum považuje za zásah do své suverenity.

Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání už v neděli oznámil, že jeho země do vypršení ultimáta požadavky arabských zemí nesplní.

V sobotu Sání zopakoval, že požadavky arabských států byly vytvořeny tak, aby byly odmítnuty. Dodal, že Katar je připraven "čelit možným důsledkům", ale je také připraven jednat.

Šéfové diplomacií bojkotujících zemí původně měli další postup řešit na společné schůzce ve středu v Káhiře.

S čelními představiteli některých zemí v oblasti Perského zálivu hovořil v neděli s každým zvlášť americký prezident Donald Trump. V telefonických rozhovorech je vybízel k jednotě a zopakoval, že je důležité přestat s financováním teroristů a zdiskreditovat ideologii extrémistů. Rovněž prý vyjádřil své "znepokojení" nad stávajícím sporem mezi Katarem a některými z jeho sousedů v oblasti.

Trump v noci na dnešek hovořil se saúdskoarabským králem Salmánem, korunním princem Muhammadem bin Zájidem Nahajánem ze Spojených arabských emirátů a s katarským emírem Taminem Sáním. Jednota regionu je podle Trumpa nezbytná k naplnění cílů nedávného rijádského summitu včetně porážky terorismu a posilování stability v oblasti.