Kauza Credit Suisse: Švýcarský parlament se pře o finanční záruky pro banku

Kauzu Credit Suisse projednává švýcarský parlament.

Kauzu Credit Suisse projednává švýcarský parlament. Zdroj: Reuters

Kauzu Credit Suisse projednává švýcarský parlament.
Kauzu Credit Suisse projednává švýcarský parlament.
3
Fotogalerie

Dolní komora švýcarského parlamentu hlasovala proti schválení vládních záruk ve výši 109 miliard švýcarských franků, téměř 2,6 bilionu korun, za převzetí banky Credit Suisse Group společností UBS Group. Návrh zákona tak vrací horní komoře k dalšímu projednání. Proti hlasovalo 102 poslanců z celkových 175, informovala agentura Bloomberg. Švýcarská národní banka podle agentury Reuters uvedla, že Credit Suisse již splatila část nouzové likvidity, konkrétně 31 miliard švýcarských franků, zhruba 738 miliard korun. 

Hlasování je však do značné míry symbolické, protože švýcarský parlament nemá pravomoc zastavit převzetí vyjednané minulý měsíc. Celou akci již dříve posvětila šestičlenná skupina vysokých zákonodárců, takzvaná finanční delegace, která má právo podepisovat jménem parlamentu naléhavé fiskální záležitosti.

Agentura Bloomberg uvádí, že zamítnutí kontrastuje s míněním horní komory, která hlasovala pro schválení vládních záruk. Ukazuje se tak rozkol mezi zákonodárci na obou stranách politického spektra před celostátními volbami, které se budou konat koncem letošního roku.

Spojení bank dál vyvolává vášnivé diskuze. Průzkum agentury Gfs.bern, do kterého se zapojilo více než čtrnáct tisíc respondentů, uvedl, že 54 procent spíše nesouhlasí se způsobem, jakým banka UBS převzala Credit Suisse s pomocí vlády.

Předseda představenstva UBS Colm Kelleher se již dříve snažil situaci uklidnit. „Transakce je prvním spojením dvou globálně významných bank. Provedení je všechno jen ne snadné, a zahrnuje obrovské riziko,“ uvedl. UBS podle něho integraci Credit Suisse úspěšně zvládne a obě banky zůstanou dobře kapitalizované. „Věříme, že transakce je pro akcionáře UBS finančně atraktivní,“ dodal.

Záběr z dronu: Londýnská finanční čtvrť se slavnou bankou Credit Suisse, kterou přebere rival UBS

Video placeholde
• Reuters