Kazachstán chce stabilizovat Ukrajinu, Nazarbajev míří za Putinem

Nursultan Nazarbajev a Petro Porošenko

Nursultan Nazarbajev a Petro Porošenko Zdroj: ctk/ap

Kazachstán je připraven všemožně napomoci hospodářské obnově Ukrajiny a přispět k urychlení mírového procesu na Donbasu. V besedě s ukrajinským prezidentem Porošenkem to v Kyjevě prohlásil kazašský vůdce Nursultan Nazarbajev. Slíbil, že jeho země dodá Ukrajině uhlí náhradou za výpadek těžby na Donbasu a v plném rozsahu obnoví i vojensko-technickou spolupráci Zdůraznil, že základem urovnání krize na Donbasu se musejí stát dohody z Minsku o příměří, výměně zajatců a stažení těžké výzbroje.

Nazarbajev před nynější cestou do Kyjeva kazašským novinářům řekl, že je v rusko-ukrajinském sporu připraven plnit roli prostředníka. Zastavení palby a zahájení politických rozhovorů o budoucím uspořádání Ukrajiny je podle něj prvořadým úkolem všech účastníků nynější krize.

Podle úřední zprávy o jednání se prezidenti dohodli, že Ukrajina bude z kazašského naleziště Ekibastuz získávat energetické uhlí, jež má nahradit výpadky z donbaských šachet zablokovaných válkou. Podle ukrajinských médií se těžba na východě země od dubnového vypuknutí bojů snížila až o čtyři pětiny.

Nazarbajev se rovněž s Porošenkem dohodl na tom, že v plném rozsahu obnoví vojensko-technickou spolupráci. Ta by mohla alespoň částečně nahradit kooperaci ukrajinských a ruských firem narušenou válkou.

O zprostředkování se už od září snaží i běloruský prezident Alexandr Lukašenko, který v Kyjevě jednal v neděli. Nazarbajev i Lukašenko mají z Kyjeva namířeno do Moskvy, kde budou v úterý jednat s ruským hostitelem Vladimirem Putinem o bezpečnostních problémech postsovětského prostoru.

Jednání se uskuteční na platformě Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB), obranného spolku bývalých sovětských republik ovládaného Moskvou. Členy ODKB jsou kromě Ruska, Běloruska a Kazachstánu ještě Arménie, Kyrgyzstán a Tádžikistán. Ukrajina členem není.

Porošenko dnes podle agentury Unian poděkoval kazašskému hostu za podporu, kterou poskytuje zachování ukrajinské územní celistvosti a svrchovanosti. Nazarbajevovo stanovisko ke konfliktu na jihovýchodě Ukrajiny označil ukrajinský prezident za „pevné a zásadové“.