Kerry: Írán má plné právo na mírový jaderný program

John Kerry (uprostřed) při společné tiskové konferenci s tajemníkem Ligy arabských států Nabilem Elarabym (vlevo) a egyptským ministrem zahraničí Samehem Shukrim (vpravo)

John Kerry (uprostřed) při společné tiskové konferenci s tajemníkem Ligy arabských států Nabilem Elarabym (vlevo) a egyptským ministrem zahraničí Samehem Shukrim (vpravo) Zdroj: ctk

Írán má podle Spojených států a Francie plné právo na jaderný program pro mírové účely. Několik dní před začátkem klíčových rozhovorů mezi Teheránem a šesti světovými velmocemi ve Vídni to ve středu při návštěvě Paříže řekl americký ministr zahraničí John Kerry. Podle agentury AFP rovněž uvedl, že další prodloužení jednání není na pořadu dne.

„Myslíme si, že je celkem jednoduchý způsob, jak světu dokázat, že jejich plán je mírový,“ uvedl Kerry. Stanovisko Washingtonu podpořil i jeho francouzský protějšek Laurent Fabius. Teherán má podle něj „plné právo na civilní využití atomové energie, ale ne na atomovou bombu“.

Další kolo jednání o íránském jaderném programu začne ve Vídni 18. listopadu. Zástupci USA, Ruska, Číny, Francie, Británie a Německa chtějí s Íránem dojednat kompromis do 24. listopadu. Ten den vyprší lhůta, na níž se mocnosti dohodly na konci července. Už o víkendu se ale sejdou delegace USA, Evropské unie a Íránu v ománské metropoli Maskatu.

Nastal okamžik pro politická řešení

„Nastal okamžik pro politická řešení,“ uvedl Kerry. Mluvil sice o kritické situaci, ale zároveň vyjádřil naději, že se konečnou dohodu o íránském jaderném programu podaří dojednat. Vše prý ale závisí na Teheránu, který musí svět přesvědčit o svých mírových úmyslech.

Podle agentury Reuters by listopadové rozhovory mohly představovat skutečně poslední šanci na dosažení dohody s Íránem. S republikány ovládaným Kongresem se prý totiž vstřícná politika Washingtonu vůči Teheránu může změnit. Řada republikánů prosazuje mnohem tvrdší postup, než tomu bylo dosud, a mohli by tak zkomplikovat případné uvolnění či zrušení sankcí.

Zrušení sankcí? Až po trvalé dohodě

Loni na podzim se podařilo přimět Teherán k částečným ústupkům v oblasti jaderného programu, což umožnilo na šest měsíců zmírnit protiíránské sankce. K jejich úplnému zrušení je však potřeba trvalá dohoda o omezení programu.

Klíčovým tématem zůstává otázka, v jakém rozsahu může Írán obohacovat uran. Země v současnosti disponuje zhruba 19 tisícovkami centrifug k získávání obohaceného uranu, který je nezbytný pro palivo jaderných reaktorů, ale umožňuje i výrobu atomové bomby. Mocnosti původně chtěly, aby se Írán technologie obohacování vzdal úplně, teď pouze usilují o jeho snížení na míru, se kterou ale Írán nesouhlasí.