Kerry: IS se dopouští genocidy. Uděláme vše, aby se za své činy zodpovídal

Americký ministr zahraničí John Kerry

Americký ministr zahraničí John Kerry Zdroj: ctk/ap

Radikální organizace Islámský stát (IS) se dopouští genocidy, když páchá násilnosti na příslušnících náboženských menšin. Prohlásil to americký ministr zahraničí John Kerry, podle něhož Spojené státy udělají vše pro to, aby se extremisté z těchto činů zodpovídali.

„Po mém soudu je DAIŠ zodpovědný za genocidu proti skupinám na územích pod jeho kontrolou, včetně jezídů, křesťanů a šíitských muslimů,“ sdělil podle agentury Reuters v dnešním prohlášení Kerry, přičemž použil arabskou zkratku pro Islámský stát.

Televize CNN uvedla, že je to poprvé po více než deseti letech, kdy někdo z představitelů americké vlády použil v souvislosti s aktuálním násilím ve světě termín genocida. Naposledy v roce 2004 tehdejší ministr zahraničí Colin Powell takto označil zabíjení v súdánském Dárfúru.

Organizace Islámský stát ovládá rozsáhlá území v Sýrii a v Iráku, kde si krutým způsobem podrobila příslušníky jiných náboženství než je sunnitský islám. Předloni například hrozila na severu Iráku smrt desítkám tisíc jezídů, kteří před bojovníky IS prchli do pohoří Sindžár. Část z nich donutili islamisté přestoupit na svou víru, ženy a dívky údajně zneužívají jako sexuální otrokyně.

Podle Kerryho mají Spojené státy důkazy o tom, že IS „zajal a zabil stovky jezídů a zotročil tisíce jezídských žen“. „Je jasné, že bez naší intervence by ti lidé byli povražděni,“ uvedl šéf americké diplomacie.

Reakce na výzvu Kongresu

Kvůli nedostatečným možnostem monitorovat veškeré kroky radikálů v nepřehledné oblasti však podle něho nelze spolehlivě popsat všechny jejich zločiny. Spojené státy se bez ohledu na to hodlají zasadit o to, aby bylo co nejvíce těchto činů vyšetřeno a potrestáno, uvedl Kerry.

Jeho prohlášení bylo reakcí na výzvu Kongresu, který po ministru zahraničí požadoval stanovisko, zda se IS dopouští genocidy, či nikoli. Sněmovna reprezentantů v pondělí jednohlasně přijala rezoluci používající toto označení.

Rovněž Evropský parlament přijal již v únoru usnesení, v němž označil násilnosti páchané příslušníky IS za genocidu. Stejný výraz ve svých prohlášeních pro činy této radikální skupiny používají také američtí prezidentští kandidáti Hillary Clintonová či Ted Cruz. Prezident Barack Obama ani ministerstvo zahraničí zatím termín genocida v souvislosti s IS nepoužili.

Úmluva OSN z roku 1948 definuje genocidu jako zločin podle mezinárodního práva a vyzývá signatářské země, aby jí předcházeli a trestali její pachatele. „Pojmenovat tyto zločiny je důležité, avšak nejdůležitější je zastavit je,“ řekl dnes Kerry.