Kerry slíbil Ukrajině miliardový úvěr, požaduje ale reformy

Americký ministr zahraničí John Kerry

Americký ministr zahraničí John Kerry Zdroj: ctk/AP

Americký ministr zahraničí John Kerry dnes slíbil krizí sužované Ukrajině další úvěr ve výši miliardy dolarů (přes 24 miliard korun), pokud vláda provede potřebné reformy. Sdělil to po jednání s ukrajinským premiérem Arsenijem Jaceňukem v Kyjevě.

„Jestliže ukrajinská vláda úspěšně provede plánované hospodářské reformy, nevylučujeme další miliardový úvěr,“ prohlásil šéf americké diplomacie podle agentury DPA. „Reformy jsou nejlepší zbraní v boji za demokracii,“ dodal.

Kerry dnes v ukrajinské metropoli předtím hovořil s prezidentem Petrem Porošenkem. Jedním z témat byla nepochybně Porošenkova žádost adresovaná Západu o poskytnutí zbraní Ukrajině. Americký ministr se před novináři tomuto tématu vyhnul, ale řekl, že Ukrajina čelí „pokračující ruské agresi“ a že není možné zavírat oči před vojenskou podporou povstalců Ruskem.

Konflikt se nedá ukončit jednostranným mírem

Po jednání s Jaceňukem poznamenal, že Washington se nepřiklání k vojenskému řešení krize, ale konflikt nelze ukončit jednostranným mírem. K tomuto dodal, že prezident Barack Obama již brzy rozhodne, zda Ukrajině poskytnout smrtící zbraně.

Jaceňuk na tiskové konferenci po rozhovoru s Kerrym řekl, že Kyjev si nadále přeje zahraniční pomoc ve formě poskytnutí zbraní. „Potřebujeme mír, ale musíme také zvýšit bojeschopnost naší armády,“ dodal. Poznamenal také, že Kyjev má „silné důkazy“, že jeho vojáci bojují spíš s ruskou pravidelnou armádou než s místními separatisty.