Kerry: USA podporují vyslání dalších jednotek OSN do Jižního Súdánu

John Kerry

John Kerry Zdroj: ctk

Americký ministr zahraničí John Kerry se vyslovil pro posílení mírové mise OSN v Jižním Súdánu a konání řádných voleb v Keni a Somálsku. Situace v Jižním Súdánu a snaha zabránit obnovení občanské války v této zemi byla hlavním tématem Kerryho rozhovorů s keňským prezidentem a s ministry zahraničí Keni, Ugandy, Somálska, Jižního Súdánu a Súdánu. V hlavním městě Keni, Nairobi, šéf americké diplomacie zahájil dvoudenní cestu po Africe.

„Musíme pokročit v rozmístění regionálních ochranných sil (v Jižním Súdánu),“ řekl Kerry podle agentury Reuters na tiskové konferenci s odkazem na dalších 4000 afrických příslušníků mírových sborů, kteří mají podle OSN posílit bezpečnost v jihosúdánském hlavním městě. Americký ministr zahraničí naléhal také na představitele Jižního Súdánu, aby důsledně naplnili mírovou dohodu. Podle Kerryho musí znepřátelení vůdcové dostát své odpovědnosti a vyvarovat se násilných a provokativních činů.

Šéf diplomacie USA přislíbil Jižnímu Súdánu dodatečných téměř 138 milionů dolarů (zhruba 3,3 miliardy korun) humanitární pomoci. Zároveň ale upozornil, že americká pomoc nepotrvá věčně. Vůdcové země podle Washingtonu musí převzít odpovědnost za svůj stát.

Jednání se zaměřila i na Somálsko, které se vzpamatovává z dlouholeté občanské války. Nyní podle Reuters existují obavy, že odklady schválení nových volebních pravidel mohou zbrzdit obnovu země, jež letos na podzim chystá přelomové všeobecné volby. V Somálsku také stále působí rebelové z islamistické milice Šabáb, jejichž poslední útoky si v neděli vyžádaly více než 20 obětí. „Teroristé (z Šabáb) jsou regionální hrozbou, která vyzývá k regionální odpovědi,“ řekl Kerry s tím, že potvrzuje podporu somálským úřadům a mírovým silám Africké unie v Somálsku (AMISOM).

Kerry pochválil hostitelskou Keňu za reformu ústřední volební komise kritizované opozicí. „Dovolte mi zdůraznit, že konání svobodných, spravedlivých, pokojných a důvěryhodných voleb je klíčovým krokem při konsolidaci keňské demokracie,“ řekl podle americký ministr zahraničí s odkazem na nadcházející prezidentské volby v srpnu 2017. Kerry zároveň oznámil, že na přípravu tohoto hlasování poskytnou letos USA 25 milionů dolarů (přes půl miliardy Kč). Od dubna v Nairobi pravidelně protestují přívrženci opozice, což vyvolává obavy z možného opakování povolebního násilí z roku 2007, při kterém v Keni zemřelo až 1200 lidí.

V úterý Kerry navštíví Nigérii, kde má jednat s prezidentem Muhammadem Buharim o boji proti islamistické skupině Boko Haram. Ve středu šéf diplomacie USA opustí Afriku a přesune se do Saúdské Arábie.