EU se zapojí do vyjednávání o ukončení bojů v Jižním Súdánu

Uprchlíci z Jižního Súdánu

Uprchlíci z Jižního Súdánu Zdroj: CTK

Šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová se rozhodla poslat do Jižního Súdánu svého zmocněnce Alexe Rondose, aby pomohl řešit tamní krizi. Usilují o to už země sousedící s Jižním Súdánem, dále OSN, Spojené státy a některé další země. Jižnímu Súdánu, který existuje od roku 2011, hrozí občanská válka.

Krizi vyvolal konflikt mezi stoupenci prezidenta Salvy Kiira a bývalého viceprezidenta Rieka Machara. Za Kiirem stojí příslušníci jeho kmene Dinků, za Macharem zase Nuerové. V bojích padlo už několik set lidí. Machar i Kiir tvrdí, že jsou ochotni jednat o ukončení konfliktu.

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva Navy Pillayové tento týden ohlásil nález tří hromadných hrobů v Jižním Súdánu. Rada bezpečnosti OSN pak v úterý odhlasovala zvýšení počtu příslušníků mírové mise OSN na 12 500 vojáků, což je skoro dvojnásobek nynějšího počtu.

Mapa Jihosúdánské republikyMapa Jihosúdánské republiky

Mluvčí Ashtonové Maja Kocijančičová řekla, že je důležité, aby se do dialogu, který umožní vyřešit neshody, zapojili okamžitě všichni političtí vůdci. Ashtonová prý zmocněnce Rondose požádala, aby do Jižního Súdánu odjel okamžitě a zapojil se tam do jednání. Ve čtvrtek mají do Jižního Súdánu dorazit politici ze šesti afrických států a budou se snažit zastavit násilí, které trvá od poloviny prosince a které má na kontě už stovky mrtvých.

S Macharem telefonicky hovořil americký ministr zahraničí John Kerry a Machar prohlásil, že je připraven s Kiirem vyjednávat. Tyto smírčí rozhovory by se mohly konat v Etiopii. Francouzskému rozhlasu Machar sdělil, že sestaví delegaci, které dá pravomoc vyjednávat. „Chceme, aby se Kiir vzdal moci, chceme demokracii a svobodné volby,“ prohlásil.

Nepokoje v Jižním Súdánu
Násilí v Jižním Súdánu začalo 15. prosince, když prezident Kiir obvinil Machara z pokusu o převrat. Machar tvrdí, že se Kiir rozhodl zlikvidovat své politické odpůrce. Souboje mezi oběma etnickými skupinami přerostly postupně z hlavního města Juby do ostatních částí země. Macharovi lidé minulý týden ovládli Bor, v němž žijí Dinkové, ale směřují k němu další jednotky Nuerů. Lanzer řekl, že Bor je strategické místo a že se může stát zakrátko dějištěm velmi těžkých bojů.
Macharovy jednotky mají v rukou kromě Boru také město Bentiu, což je středisko státu Jednota, kde se těží ropa. Armádní mluvčí dnes řekl, že armáda bude o Bor bojovat. „Město kontrolují Macharovi lidé, ale my se připravujeme dobýt je zpět,“ řekl.
Jižní Súdán vznikl odtržením od Súdánu v roce 2011. Nemá stabilní vládu a zůstává etnicky rozdělen.