Kerry v Rusku dohodl účinnější spolupráci při řešení syrské krize

John Kerry a Vladimir Putin

John Kerry a Vladimir Putin Zdroj: CTK

Spolupráce Spojených států a Ruska při řešení syrské krize bude po dnešních "obsažných" moskevských rozhovorech ministra zahraničí USA Johna Kerryho účinnější a koordinovanější. Po setkání Kerryho s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem to novinářům řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Jednání Kerryho s Putinem plánované na hodinu trvalo víc než trojnásobně dlouho. Lavrov po jeho ukončení oznámil, že Rusko podporuje svolání nového diplomatického jednání o Sýrii na pátek do New Yorku. Schůzku, která do dnešního dne nebyla oficiálně potvrzena, navrhují Spojené státy jako pokračování listopadových rozhovorů, které se konaly ve Vídni. Rusko s jejím organizováním podle Lavrova pomůže.

O budoucnosti Asada se nemluvilo

Putin podle Kerryho „vzal na vědomí“ americká varování, že ruské letecké údery v Sýrii nemíří jen na teroristy z Islámského státu, ale i na bojovníky umírněné syrské opozice. Bašár Asad, kterého Moskva podporuje, podle Kerryho nemůže být v budoucnu syrským prezidentem. S Putinem prý nicméně americký ministr o Asadově osudu nejednal, diskutovali pouze o „politickém procesu“ urovnání.

S Lavrovem americký ministr dojednal výměnu dat vymezujících území protiteroristických operací v Sýrii. Obě strany budou rovněž dál spolupracovat při sestavování seznamu teroristických skupin, které v Sýrii bojují. Nalezly rovněž „společnou půdu“ v názoru na seznam syrských opozičních skupin, které se mírových rozhovorů mají zúčastnit. „Rusko a USA postupují v Sýrii stejným směrem,“ řekl Kerry.

Dobrá diskuse kolem Ukrajiny

„Dobrá diskuse“ s Putinem se dnes podle Kerryho rozvinula kolem řešení ukrajinského konfliktu. Šéf americké diplomacie přitom upozornil, že čím dřív budou splněny všechny body minských mírových dohod, které stanoví podmínky příměří a politického urovnání, tím dřív budou odvolány západní sankce. „Spojené státy nechtějí Rusko izolovat,“ řekl Kerry.

Kerry se s Putinem setkal letos podruhé, první jednání se uskutečnilo v květnu v Soči. Jejich debata tehdy místo plánovaných 90 minut trvala více než čtyři hodiny.