Kerry vyzval Moskvu k dodržování minských dohod

Kerry, Porošenko,

Kerry, Porošenko, Zdroj: ctk

Americký ministr zahraničí John Kerry v Kyjevě po jednání s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem prohlásil, že Ukrajina čelí "pokračující ruské agresi". Zároveň upozornil, že Západ nechce konflikt s Ruskem. Moskva podle Kerryho musí dodržovat podepsané minské dohody a zasadit se o příměří na Ukrajině. Kerry v Kyjevě podpořil diplomatické řešení krize na východě Ukrajiny, vládní síly v průběhu jeho návštěvy bojují se stále aktivnějšími proruskými separatisty.

Kerry upozornil, že Ukrajina čelí „pokračující ruské agresi“, ale Západ podle něj nechce konflikt s Ruskem. „Chceme zdůraznit, že naší volbou je diplomacie a jednání,“ zdůraznil americký ministr. Nelze však podle něj zavírat oči před tím, že přes ukrajinskou hranici přejíždějí tanky nebo že na ukrajinském území operují neoznačení vojáci.

Rusko podle Kerryho musí učinit svou volbu, ukázat, že opravdu usiluje o ukončení krveprolití a dodržovat minské dohody. Místo toho však situace ještě eskaluje. „Rusko musí prokázat své úsilí o ukončení krveprolití jednou provždy. Učiní tak, když bude dodržovat dohody, které podepsalo v Minsku,“ prohlásil Kerry.

Stažení těžkých zbraní z Ukrajiny a respektování hranic

Kromě toho je podle šéfa americké diplomacie třeba stáhnout těžkou výzbroj z Ukrajiny a musí být respektovány hranice. Obě strany by si měly vyměnit rukojmí, která nyní zadržují. Ukrajinský prezident Porošenko po jednání s Kerrym prohlásil, že „naprosto nepřijatelné“ jsou útoky na civilní cíle. Řekl také, že násilí podporované Moskvou se stupňuje. Podle agentury Reuters Kerry přijel rovněž nabídnout Kyjevu dodatečnou humanitární pomoc ve výši 16,4 milionu dolarů (400 milionů korun) určenou pro civilisty na východní Ukrajině.

Petro Porošenko v rozhovoru s německým deníkem Die Welt vybídl státy NATO k poskytnutí zbraní Ukrajině. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest ale tento týden uvedl, že Spojené státy neposkytnou ukrajinské armádě zbraně a nadále usilují o diplomatické řešení ukrajinské krize. Podobně se ve středu vyjádřila i Paříž a také německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier dnes na návštěvě Lotyšska prohlásil, že situace v regionu se nezlepší tím, že „do tohoto regionu dostaneme ještě více zbraní“.

Podle zdrojů z Obamovy administrativy by se postoj amerického prezidenta k dodávkám zbraní na Ukrajinu mohl změnit ve světle posledního vývoje.

**