Kerry zpochybnil dosažení jaderné dohody s Íránem do konce března

Americký ministr zahraničí John Kerry

Americký ministr zahraničí John Kerry Zdroj: ctk/AP

Podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho není jasné, zda se světovým mocnostem podaří dosáhnout dohody s Íránem o jeho jaderném programu ve stanovené lhůtě do 31. března. Jednání s Teheránem vykazují pokrok, stále ale ještě zbývá překonat některé "významné rozpory", prohlásil dnes Kerry na tiskové konferenci v egyptském Šarm aš-Šajchu, kde se účastní mezinárodní ekonomické konference.

Kerry v neděli odlétá do Švýcarska, kde mají pokračovat jednání mezi Spojenými státy a Íránem. Vyjednávači se podle agentury AFP nacházejí pod dvojím tlakem: jednak blížícího se data 31. března stanoveného pro dosažení prozatímní dohody, a zároveň pod tlakem opozice vůči ní v obou státech.

„Stanovené datum se blíží, čas se naplnil,“ citovaly Kerryho zahraniční agentury. „Cílem ale není dospět k nějaké dohodě, nýbrž k dobré dohodě; učinili jsme určitý pokrok, ale rozpory, a to významné, přetrvávají,“ řekl šéf americké diplomacie novinářům. „Nemůžu vám říci, zda dosáhneme dohody, nebo ne,“ prohlásil.

Světové mocnosti skupiny 5+1 (pětice stálých členů Rady bezpečnosti OSN - USA, Čína, Rusko, Francie, Británie - a Německo) si stanovily za cíl uzavřít do konce března rámcovou dohodu s Íránem, konečnou pak ke konci června. Výměnou za omezení jaderného programu by Západ zmírnil nebo zcela zrušil protiíránské sankce.

Velmoci se dlouhodobě snaží Teherán přimět, aby omezil aktivity, které by mu mohly pomoci získat vysoce obohacený uran k výrobě atomové bomby. Klíčovým tématem jednání je stále otázka, v jakém rozsahu může Teherán uran obohacovat. Mocnosti původně chtěly, aby se Írán technologie obohacování vzdal úplně, teď jen usilují o jeho snížení na míru, se kterou však Írán stále nesouhlasí.