Kista vetoval zákon, který vyvolal vlnu výpovědí zdravotníků

Andrej Kiska

Andrej Kiska Zdroj: CTK

Slovenský prezident Andrej Kiska vetoval novelu zákona o odměňování pracovníků ve zdravotnictví kromě lékařů, kvůli které začaly sestry minulý měsíc hromadně podávat výpovědi. Hlava státu zákonodárcům navrhla, aby při opětovném projednání z předlohy některé změny vypustili.

Zmiňovanou novelu ve sněmovně prosadili poslanci vládních sociálních demokratů premiéra Roberta Fica, kteří mají ve sněmovně pohodlnou většinu i na prolomení prezidentova veta.

Slovenští zdravotníci schválené změny v odměňování kritizovali. Nezamlouvalo se jim například, že zákon se nebude vztahovat na všechny zdravotnické pracovníky a že mzdy nezohlední praxi. Kritizovali také nový, prý nevýhodný způsob výpočtu platů.

V reakci na schválení zákona více než tisíc zdravotních sester, což je jen zlomek z celkového počtu sester ve státních nemocnicích, hromadně podalo výpovědi. Touto akcí se inspirovaly u lékařů, kteří hromadnými výpověďmi v roce 2011 vymohli od státu navýšení svých platů.

135 milionů eur kvůli sestrám

Slovenský ministr zdravotnictví Viliam Čislák dříve řekl, že zmiňovaný zákon zajistí zvýšení platů zdravotníků. Řekl také, že naplnění požadavků zdravotních sester by si vyžádalo dodatečných 135 milionů eur (3,65 miliardy korun).

Kiska již dříve vetoval také zákon, kterým sněmovna schválila zavedení ochrany státních výrobců tepla před exekucí jejich majetku. Opatření navrhla Ficova vláda v reakci na prohraný dlouholetý spor státní teplárny Bratislavská teplárenská, která má zaplatit finanční skupině Penta téměř 30 milionů eur (810 milionů korun).

Slovenští zdravotníci chystají hromadné výpovědi kvůli platům