Klaus v australském parlamentu odmítl bezpečnostní prohlídku

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: mediafax

Prezident Václav Klaus se při cestě po Austrálii odmítl podrobit bezpečnostní prohlídce v australském parlamentu v hlavním městě Canbeře. V prostorách parlamentu má studio celostátní australská televize ABC1, která chtěla s českým prezidentem dnes udělat rozhovor. S odvoláním na produkční pořadu, ve kterém měl Klaus vystupovat, o události informoval server abc.net.au.

„Když spatřil bezpečnostní zařízení, zastavil se a řekl: Tamtudy neprojdu,“ řekla podle serveru producentka pořadu Michelle Ainsworthová, která na prezidenta Klause čekala, aby ho doprovodila do studia. Prezidenta prý upozornila, že detektorem procházejí všichni, Klaus ale trval na svém. O zádrhelu Ainsworthová informovala člena ochranky parlamentu, ten ale prohlásil, že je mu jedno, o koho jde, přes detektor prý chodí všichni.

„Takže jsem řekla prezidentovi, že nejsou žádné výjimky. Odpověděl: 'Neprojdu tím. Odcházím. Vracím se do hotelu. Jestli chcete se mnou udělat rozhovor, můžete ho udělat tam',“ informovala produkční. „Neřekl ani na shledanou. Prostě odešel,“ dodala produkční. Podle serveru theaustralian.com.au televize rozhovor z produkčních důvodů mimo budovu natočit nemohla.

Podle mluvčího Hradu Radima Ochvata jsou rentgenové kontroly ve státních institucích umístěny právě kvůli bezpečnosti prezidentů a ostatních ústavních činitelů, nikoliv obráceně. „Stejně tak to probíhá u nás na Pražském hradě. Je nemyslitelné, aby hlava státu procházela bezpečnostním rámem, a už vůbec ne, pokud jde o účast v televizním vystoupení,“ uvedl Ochvat.

Prezident Klaus na dvoutýdenní cestě v Austrálii přednáší o svém pohledu na debatu kolem klimatických změn. Dnes mimo jiné vystoupil v australském National Press Clubu (NPC) v Canbeře, kde podle serveru abc.net.au označil klimatické změny za „hromadný klam“ a některé zastánce tohoto názoru obvinil z totalitarismu.

Austrálie chce po vzoru Evropské unie zavést systém emisních povolenek, které mají těžký průmysl přinutit ke snížení emisí oxidu uhličitého (CO2). Klaus zastává názor, že CO2 není primární příčinou globálního oteplování, a proto lidstvo není na vině za klimatické změny. Boj proti nim považuje český prezident za jednu z nejnákladnějších politických chyb v poslední době.

Předsedkyně australské vlády Julia Gillardová se podle serveru news.smh.com.au s Klausem k oficiálním rozhovorům během jeho přednáškového turné sejít odmítla. Dnes se ale v Melbourne setkala se svým bývalým britským protějškem Tonym Blairem. Ten řekl, že otázky spojené s hrozbou klimatických změn jsou testem skutečných vůdcovských schopností. Do australské debaty o systému emisních povolenek ale nevstoupil a podotkl, že jde o záležitost Australanů. Prezident Klaus do země odcestoval ve středu, vrátit by se měl 2. srpna.