KLDR odpálila další raketu, test selhal

odpálení severokorejské rakety v jihokorejské televizi

odpálení severokorejské rakety v jihokorejské televizi Zdroj: ctk/AP

Severní Korea podle Soulu provedla zjevně neúspěšně raketovou zkoušku. Stalo se tak v den 104. výročí narození zakladatele komunistického státu Kim Ir-sena. Nejmenovaní jihokorejští a američtí představitelé uvedli, že neúspěšný test se pravděpodobně týkal nového, ještě nevyzkoušeného typu rakety středního doletu Musudan.

Americké ministerstvo obrany potvrdilo, že severokorejská střela středního doletu explodovala za letu. „Jednalo se o pokus o odpálení rakety s katastrofálními následky v podobě ohnivé koule,“ řekl novinářům mluvčí Pentagonu Jeff Davis. Raketa byla podle jeho prohlášení nepochybně vystřelená z mobilního odpalovacího zařízení z východního pobřeží KLDR.

Američtí oficiální činitelé odpálení rakety ostře odsoudili jako porušení rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest v prohlášení dodal, že Spojené státy jsou nadále „silně zavázány“ chránit své asijské spojence, především Jižní Koreu a Japonsko.

Rakety Musudan mají údajně dolet 3000 až 4000 kilometrů, a jsou tedy schopny zasáhnout Jižní Koreu, Japonsko a zřejmě i americký tichomořský ostrov Guam. Střelu Musudan, která byla poprvé představena v říjnu 2010 na vojenské přehlídce v Pchjongjangu, severokorejská armáda ještě nikdy netestovala.

Čeká se druhý test

Jihokorejská agentura Jonhap uvedla, že střela explodovala ve vzduchu pár sekund po odpálení z východního pobřeží země. Agentura ale současně upozornila, že severokorejská armáda má na mobilním odpalovacím zařízení připravenou ještě jednu střelu Musudan, kterou patrně hodlá rovněž testovat. Celkem má země podle agentury Jonhap nejméně 50 raket Musudan, které nesou jméno vesnice na severovýchodě země.

Zkouška se odehrála v době jihokorejsko-amerických vojenských manévrů. Ty každoročně vyvolávají hněv Pchjongjangu, který je považuje za nácvik invaze. Stupňování výhrůžek i jaderných a raketových zkoušek ze strany KLDR může souviset také s blížícím se sjezdem severokorejské vládní strany, na němž chce Kim Ir-senův vnuk, nynější severokorejský vůdce Kim Čong-un, dále upevnit svou moc.

Podle expertů na severokorejskou problematiku se dnešním neúspěšným odpálením rakety zvýšila možnost, že KLDR podnikne pátý jaderný test, možná už během několika týdnů. Podle jejich mínění může KLDR přikročit k dalšímu jadernému testu kdykoli, jakmile o tom rozhodne Kim Čong-un.