KLDR odsoudila korejsko-americké cvičení, hrozí vojenskými údery

Předpokládá se, že KLDR má jen hrstku primitivních jaderných bomb, ale zatím podle expertů Pchjongjang není schopný umístit je na střely, které by dokázaly zasáhnout Spojené státy.

Předpokládá se, že KLDR má jen hrstku primitivních jaderných bomb, ale zatím podle expertů Pchjongjang není schopný umístit je na střely, které by dokázaly zasáhnout Spojené státy. Zdroj: ctk

Severní Korea odsoudila nadcházející jihokorejsko-americké společné vojenské cvičení. Označila ho za "vyhlášení války" a tvrdila, že je schopna provést odvetné údery proti Soulu a Bílému domu. Severokorejský velvyslanec v ženevském sídle OSN v této souvislosti řekl, že KLDR bude pokračovat ve svém "obranném" jaderném programu.

Každoroční dvoutýdenní cvičení Ulchi Freedom začíná v pondělí. Zapojí se do něj desítky tisíc vojáků; manévry sestávají převážně z počítačem simulovaného nácviku severokorejské invaze.

Letošní cvičení přichází v době zvláště vysokého napětí, kdy Jižní Korea obvinila KLDR z nastražení min, které zranily jihokorejskou pohraniční hlídku.

Severokorejské ministerstvo zahraničí vyzvalo k okamžitému odvolání manévrů a varovalo Washington, že bude odpovědný za „veškeré následky“, pokud se cvičení uskuteční.

Z komunistické KLDR rovněž zaznělo opakování hrozby útokem na sídla prezidentů USA i Jižní Koreje. Podle severokorejského prohlášení by měly mít obě země na paměti, že Bílý dům ve Washingtonu i Modrý dům v Soulu, v němž sídlí jihokorejská prezidentka, jsou na dostřel severokorejských raket.

Rozvoj jaderného programu nekončí

Velvyslanec KLDR v Ženevě Se So-pchjong chystané manévry rovněž kritizoval. Podle něj cvičení jen zvýší napětí na rozděleném poloostrově, který si připomíná 70. výročí osvobození od japonské okupace na konci druhé světové války.

„Musejí změnit svůj přístup, svůj nepřátelský politický přístup, jinak… Budeme pokračovat zároveň v ekonomickém rozvoji i v jaderném programu. To vytvoří rovnováhu se Spojenými státy. Je to naprosto obranné, to je stoprocentně jisté. Jakmile ale něco udělají, uděláme to samé. Když začnou novou válku, jsme připraveni udělat cokoli,“ citoval Reuters severokorejského velvyslance.

Severní Korea neustále rozšiřuje a vylepšuje své rakety, ovšem experti se neshodují v tom, jak daleko či blízko je KLDR od splnění svého cíle - rakety schopné nést jadernou hlavici.