KLDR prý obnovila provoz v hlavním jaderném komplexu v Jongbjonu

ilustrační foto, odpálená raketa

ilustrační foto, odpálená raketa Zdroj: ctk

Severní Korea dnes oznámila, že plně obnovila provoz v jaderném komplexu v Jongbjonu, který je považován za hlavní zdroj plutonia, jež KLDR používá k výrobě jaderných zbraní. Informovala o tom agentura AP, podle níž toto oznámení pravděpodobně dál zhorší vztahy Pchjongjangu se světem.

Severokorejská vláda současně uvedla, že pracuje na vylepšení nukleárních zbraní „pokud jde o kvalitu i kvantitu“. Jaderný komplex v Jongbjonu byl „přestavěn, obměněn a upraven a zahájil běžnou činnost“, dodala vláda.

Severní Korea je plně připravena vypořádat se „kdykoli s pomocí jaderných zbraní“ s nepřátelskými Spojenými státy, prohlásil šéf severokorejského ústavu pro jadernou energii.

Obnovení rozhovorů s Washingtonem?

Pchjongjang v minulosti již třikrát testoval své nukleární zbraně, v letech 2006, 2009 a 2013. Reaktor v Jongbjonu byl uzavřen v roce 2007, v roce 2013 ale KLDR po svém třetím jaderném testu a zvýšení napětí v regionu varovala, že jeho činnost obnoví.

Pozorovatelé jsou toho názoru, že severokorejské vedení se nyní snaží přimět Washington k obnovení rozhovorů, které by chudé KLDR mohly přinést uvolnění tvrdých mezinárodních sankcí.

V pondělí Pchjongjang oznámil, že v říjnu hodlá vypustit družice pomocí raket dlouhého doletu. Západ podezírá KLDR, že za jejím údajným vesmírným programem se skrývají zkoušky střel dlouhého doletu, které Severní Koreji zakazují sankce OSN. Podle západních zemí se Pchjongjang snaží vyvinout raketu dlouhého doletu, která by byla schopna nést jadernou hlavici a potenciálně mohla ohrozit americkou pevninu.

Oslava výročí

KLDR sdělila, že vypuštěním satelitů chce oslavit říjnové 70. výročí založení vládnoucí Korejské strany práce. Družice podle ní mají sloužit kupříkladu k předpovědím počasí. „Rozvoj vesmírného programu pro mírové účely je legitimním právem suverénního státu… a severokorejský národ je plně odhodlán toto právo uplatňovat bez ohledu na to, co o tom říkají druzí,“ konstatoval ředitel Národního úřadu pro rozvoj vzdušného prostoru.

Jihokorejské ministerstvo obrany dnes uvedlo, že start rakety dlouhého doletu by představoval vážné porušení rezolucí OSN, zároveň ale prý neodhalilo žádné známky příprav takovéhoto odpalu.

Svůj první satelit vyslala KLDR s pomocí rakety dlouhého doletu do kosmu koncem roku 2012. Podle expertů balistické střely a rakety vynášející satelity mají podobný trup, motor a další technologie.