KLDR tvrdí, že umí vyrobit jaderné hlavice pro rakety

KLDR

KLDR Zdroj: ctk

Komunistická Severní Korea oznámila, že disponuje technologií, jež jí umožňuje vyrobit jaderné hlavice pro rakety. Spojené státy nicméně nevěří, že by KLDR již dokázala zmenšit jadernou nálož tak, aby ji unesla střela delšího doletu. Pochyby vyjádřila i Jižní Korea.

„Už je to dávno, co jsme začali s miniaturizací a diverzifikací našich prostředků jaderného úderu,“ uvedla severokorejská Komise národní obrany v prohlášení, které citovala KCNA. „Dosáhli jsme fáze, kdy je zajištěna nejvyšší přesnost nejen u střel krátkého a středního doletu, ale také u raket dlouhého doletu,“ dodala komise, v jejímž čele stojí vůdce země Kim Čong-un.

Bílý dům ale KLDR nevěří. „Nemyslíme si, že by toho byli schopni,“ prohlásil v reakci na oznámení Severní Koreje mluvčí americké Národní rady pro bezpečnost. „Podařilo se jim však vyvinout jistý počet střel dlouhého doletu, včetně mezikontinentálních balistických raket, které by mohly ohrozit naše spojence i americké území,“ dodal mluvčí.

Jižní Korea připustila, že KLDR pokročila v miniaturizaci nálože

Jižní Korea připustila, že KLDR učinila při miniaturizaci jaderné nálože pokroky. „Jižní Korea a Spojené státy nicméně sdílejí názor, že (KLDR) ještě není na té úrovni, že by zcela ovládala odpovídající technologii,“ konstatoval jeden z představitelů jihokorejské armády.

Pchjongjang zprávu o údajném novém pokroku v jaderném zbrojním programu zveřejnil necelé dva týdny po svém oznámení o úspěšném odpalu balistické střely z ponorky. Fotografie, která měla odpal dokazovat, je ale podle odborníků počítačově upravená.

KLDR zatím uskutečnila tři jaderné testy a disponuje jadernými zbraněmi. Většina odborníků nicméně pochybuje, že by Severní Korea měla potřebnou technologii, která by jí umožnila provést jaderný úder s pomocí jaderné hlavice umístěné na raketě libovolného doletu.