KLDR zavřela hranice turistům. Kvůli ebole

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Severní Korea údajně od pátku zakáže vstup do země cizincům, kteří přijíždějí jako turisté. Důvodem je prý obava z rozšíření viru eboly. S odvoláním na organizátory zájezdů o tom informovala agentura Reuters.

Současná epidemie eboly si podle odhadů Světové zdravotnické organizace vyžádala nejméně 4877 obětí z téměř 10 tisíc zaznamenaných případů. Naprostá většina nakažených je ze západní Afriky. Některé státy proto kontrolují na letištích cestující ze západoafrických zemí, aby zabránily dalšímu šíření nákazy. Tak radikální opatření, jaké se prý chystá přijmout KLDR, ale nebylo zavedeno nikde.

„Právě jsme dostali oficiální zprávy od našich partnerů v KLDR, že od zítřka (od pátku) turisté z kterékoli země, nezávisle na tom, v jakých oblastech v poslední době pobývali, nebudou mít povolený vstup,“ řekl Gareth Johnson z cestovní kanceláře Young Pioneer Tours, která sídlí v Číně a pořádá zájezdy do Severní Koreje.

Zprávu, která pochází z oficiálních zdrojů z Pchjongjangu a Pekingu, později potvrdily další cestovní agentury, které se na zájezdy do Pchjongjangu specializují.

KLDR se uzavřela i kvůli SARS

„Zatím není jasné, jak dlouho bude uzavírka hranic platit. Vhledem k velmi proměnlivé povaze severokorejské politiky stále doufáme, že budeme schopni uspořádat ony tři zájezdy, které máme ještě naplánované na zbytek roku 2014,“ prohlásil Nick Bonner z Koryo Tours, další cestovní kanceláře sídlící v Pekingu a zaměřující se na návštěvy KLDR. Zatím není zřejmé, zda severokorejský zákaz se bude vztahovat rovněž na cesty diplomatů či obchodníků.

Do izolované Severní Koreje, které vládne komunistický diktátorský režim vůdce Kim Čong-una, nejezdí mnoho cizinců a země již v minulosti uzavřela své hranice zahraničním návštěvníkům kvůli zdravotním rizikům.

„V roce 2003 KLDR zavřela hranice kvůli obavám z viru SARS, přestože zde nebyl zaznamenán jediný případ,“ upozornil Bonner z kanceláře Koryo Tours. Podobná situace je i ohledně eboly - ani tato choroba nebyla v Severní Koreji doposud registrována.