Koho poslat do voleb proti Merkelové? Vedení německé SPD váhá mezi Gabrielem a Schulzem

Martin Schulz

Martin Schulz Zdroj: čtk

Angela Merkelová
Sigmar Gabriel
Martin Schulz
Angela Merkelová
Sigmar Gabriel, SPD, Německo
6
Fotogalerie

Německá sociální demokracie (SPD) si láme hlavu nad tím, kdo v příštím roce ve volbách vyzve jako kandidát na kancléře Angelu Merkelovou. Podle aktuálního průzkumu má větší šance než předseda strany a vicekancléř Sigmar Gabriel předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Oblíbenosti Merkelové ale nedosahuje ani jeden z nich, informoval server Spiegel Online.

S myšlenkou vyslat do boje o křeslo předsedy německé vlády matadora evropské politiky Schulze si podle serveru Spiegel Online pohrává stále více sociálních demokratů. Táboru, který se staví proti Gabrielově kandidatuře, nahrává i aktuální průzkum veřejného mínění agentury Forsa.

Pokud by se kancléř volil přímo, vyslovilo by se pro současného předsedu SPD a ministra hospodářství Gabriela 18 procent dotázaných, Schulzovi by jich ale svůj hlas dalo 29 procent.

Výsledek ankety je o to zajímavější, že Schulz je jako politik činný především v evropských strukturách a do německé politiky takřka nezasahuje, upozornil server.

Ani jeden ze sociálních demokratů ale ani zdaleka nedosahuje oblíbenosti současné kancléřky Angely Merkelové. V případě přímé volby předsedy německé vlády by jí totiž svůj hlas dalo 46 procent respondentů.

Kromě Schulze a Gabriela se v úvahách o lídrovi sociálnědemokratické kandidátky do parlamentních voleb v příštím roce objevuje také jméno současného ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera. Ten to podle německých médií ale odmítá i vzhledem k tomu, že na kancléře kandidoval už ve volbách v roce 2009 a sociální demokracie pod jeho vedením tehdy dosáhla nejhoršího výsledku v dějinách voleb do Spolkového sněmu. O Steinmeierovi se navíc v poslední době stále hlasitěji uvažuje jako o možném kandidátovi vládní koalice na prezidenta. Nástupce Joachima Gaucka budou poslanci a zástupci spolkových zemí volit příští rok v únoru.