„Kokosy na sněhu“ míří do Soči. Peníze shání crowdfundingem

Jamajský dvojbob

Jamajský dvojbob Zdroj: RJPhotography

Bob v barvách Jamajky se na letošní zimní olympiádě v Soči objeví po dvanáctileté pauze. Nicméně není to jediná zajímavost, kterou sportovci v černo-žluto-zelených kombinézách nabídnou. Pro financování své výpravy využívají méně tradiční způsob – crowdfunding, tedy veřejnou sbírku, v níž oslovují své fanoušky.

„Z vlastních zdrojů jsem do předchozí přípravy týmu vložil zhruba sto tisíc liber,“ nechal se slyšet Winston Watts, řidič dvojčlenného týmu. Nyní na serveru Indiegogo.com zkouší vybrat dalších osmdesát tisíc dolarů, které Jamajčané potřebují na zajištění svého startu v Soči.

Aktuálně jsou v necelé polovině s 36 tisíci dolary. „Uvítáme jakýkoliv příspěvek, třeba i jediný dolar,“ zní text pod veřejnou výzvou. Každá „kačka“ se prý počítá. Za příspěvek minimálně padesát dolarů pak lze ve sbírce získat jeden z pěti set fanouškovských trikotů.

Účast jamajského bobového týmu na zimní olympiádě pravidelně vyvolává značný rozruch, první start zaznamenali již v roce 1988, který následně v roce 1993 zvěčnil legendární film Cool Runnings, v Česku známý jako Kokosy na sněhu.

Letošní start si nicméně Jamajčané vysoutěžili „s odřenýma ušima“. Původně se totiž v rámci kvalifikace umístili až na 39. pozici, přičemž v Soči bude startovat pouze 30 dvoučlenných týmů. Devět států před nimi ovšem dosáhlo maximálního povoleného počtu startujících týmů a dvojbob jednoduše neobsadily. Letošní „kokosy na sněhu“ se tak posunuly na startovní listinu.

Crowdfunding pomáhá už i vědcům