Kolínské policii se celkem přihlásilo 379 obětí silvestrovských útoků

Dav před kolínským nádražím v průběhu silvestrovské noci

Dav před kolínským nádražím v průběhu silvestrovské noci Zdroj: ctk/ap

Policie v Kolíně nad Rýnem do dneška registruje už 379 trestních oznámení, která v německém velkoměstě souvisejí s událostmi silvestrovské noci. Dosud se hovořilo o třetinovém počtu. Zhruba ve dvou pětinách případů jde o sexuální napadení. V reakci na události svolalo demonstraci hnutí Pegida, policie ji s pomocí vodních děl zastavila poté, co její účastníci začali útočit na policisty.

Na demonstraci Pegidy se dnes podle policejních odhadů shromáždilo asi tři tisíce lidí. Demonstranti nejprve skandovali hesla proti imigrantům a proti kancléřce Angele Merkelové, později začali házet lahve a dělbuchy na policisty, uvedl server Focus Online. Policie následně oznámila rozpuštění demonstrace. Když se příznivci Pegidy nechtěli rozejít, použila proti nim vodní děla a pepřové spreje.

Současně s pochodem Pegidy se v Kolíně nad Rýnem konala i demonstrace svolaná protifašistickými skupinami pod heslem „Ne rasistickému štvaní. Ne sexuálnímu násilí“. Podle policie na demonstraci dorazilo zhruba 1300 lidí. Přes tisíc policistů zasahovalo v okolí kolínského nádraží, aby udržely oba průvody demonstrantů od sebe.

O silvestrovské noci se v blízkosti kolínského nádraží a katedrály v centru velkoměsta shromáždilo asi tisíc mladých mužů a z jejich davu se začaly vyčleňovat skupiny o 20 až 40 lidech, kteří obkličovali ženy, sexuálně je napadali a okrádali. Policie dnes oznámila, že zaregistrovala 379 trestních oznámení, dosud se hovořilo o třetinovém počtu. Zhruba dvě pětiny obětí nahlásily mimo jiné sexuální napadení, zbývající jiný trestný čin.

Incidenty podobné tomu kolínskému se o silvestrovské noci staly i v dalších německých městech

Policie už o silvestrovské noci předvedla na služebnu několik mužů podezřelých ze spáchání útoků. Podle dřívějších údajů spolkového ministerstva vnitra, které zatím nebyly aktualizovány, bylo mezi kontrolovanými 18 žadatelů o azyl.

Kvůli silvestrovským útokům byl v pátek zproštěn funkce kolínský policejní prezident Wolfgang Albers. Kritice čelil mimo jiné i kvůli tomu, že dlouho zamlčoval informace o běžencích mezi podezřelými.

Incidenty podobné tomu kolínskému se o silvestrovské noci staly i v dalších německých městech. Hamburku se jejich obětí stalo přes 50 žen, ve Stuttgartu a v Düsseldorfu asi desítka.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére v rozhovoru s nedělním vydáním listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung uvedl, že vláda z incidentů vyvodí důsledky. „Musíme udělat vše proto, aby se podobné případy jako v Kolíně už neopakovaly,“ řekl. „Patří k tomu důsledné vyšetření (incidentů), rozšíření kamerového sledování prostranství, kde se shromažďuje mnoho lidí, policejní přítomnost na ulicích, rychlá justice a tvrdé tresty,“ uvedl.