Komise navrhuje tvrdší postup proti bankám pomáhajícím ukrývat peníze

Členské země Evropské unie by měly zvážit přijetí tvrdších opatření proti bankám a daňovým poradcům, kteří svým klientům pomáhají ukrývat peníze v daňových rájích. Vyplývá to z dokumentu Evropské komise, k němuž získala přístup agentura Reuters.

Dokument má být předmětem jednání na schůzce ministrů financí EU v Amsterodamu, která se bude konat v pátek a v sobotu. Daňová problematika byla na pořad jednání této schůzky připojena po vypuknutí aféry kolem úniku informací z takzvaných Panamských dokumentů o převádění peněz do daňových rájů.

„Panamské dokumenty ukázaly, jak někteří evropští finanční zprostředkovatelé a další poskytovatelé daňového poradenství zřejmě aktivně pomáhali svým klientům ukrývat peníze v daňových rájích,“ píše se v dokumentu.

Zastrašení od napomáhání k únikům

Komise podle dokumentu navrhuje, aby ministři financí zvážili efektivnější opatření, která by banky a daňové poradce odrazovala od napomáhání k daňovým únikům. V současnosti mohou být banky potrestány finančními postihy a odebráním licence v případě porušení pravidel EU o praní špinavých peněz.

Dokument doporučuje rovněž zvážit plány na posílení transparentnosti kolem skutečných vlastníků firem. Ti v mnoha případech zůstávají skrytí, což umožňuje daňové úniky, píše Reuters.