Končí americké špehování spojeneckých vlád, oznámil Obama

Prezident USA Barack Obama

Prezident USA Barack Obama Zdroj: CTK/AP

Americké tajné služby prý nebudou monitorovat komunikace hlav států a vlád blízkých spojenců. Oznámil to americký prezident Barack Obama v dlouho očekávaném projevu o změnách v práci špionážních agentur. Zároveň ohlásil také omezení programu plošného získávání dat o telefonátech Američanů.

Změny jsou důsledkem odhalení bývalého spolupracovníka NSA Edwarda Snowdena o rozsahu špionážních programů, která vyvolala pobouření v USA i v zahraničí. Podle zveřejněných informací Američané nesledovali jen telefonickou komunikaci svých občanů, ale i řady zahraničních politiků, včetně německé kancléřky Angely Merkelové.

Naposledy list The Guardian ve čtvrtek napsal, že NSA denně sbírá po celém světě a uchovává na 200 milionů SMS zpráv. Obamova reforma má uklidnit veřejné mínění a obnovit důvěru Američanů v to, že tajné služby nezneužívají své pravomoci.

„Dal jsem zpravodajským službám najevo, že - nebude-li k tomu naléhavý národně bezpečnostní důvod - nebudeme sledovat komunikaci hlav států a vlád blízkých přátel a spojenců,“ prohlásil Obama.

Problémová metadata

Největší diskuse v USA vyvolával program získávání tak zvaných metadat o telefonátech Američanů. Metadata nezahrnují obsah hovorů a jména volajících, ale údaje o číslech, místě, čase a délce hovoru.

Obama dnes oznámil, že tento program bude podroben větším restrikcím. I v budoucnu se budou metadata shromažďovat, ale budou se uchovávat mimo NSA, jak je tomu dosud. Jak se to konkrétně provede v praxi, by měl rozhodnout Kongres ve spolupráci s tajnými službami. Jednou z variant je, že metadata budou uchovávat operátoři, kteří však dosud vůči tomu vyjadřovali odpor.

V přechodném období může NSA analyzovat databázi metadat „jen po rozhodnutí soudu, nebo v opravdu naléhavém případě“, prohlásil americký prezident.

Dal na doporučení komise

Obama v projevu v budově ministerstva spravedlnosti vycházel z doporučení komise zpravodajských expertů vytvořené Bílým domem. Ta mu v polovině prosince doporučila posílení dohledu nad činností NSA i právě zákaz skladování dat o telefonních hovorech Američanů.