Konflikt torpédoborců Ruska a USA svědčí o napětí mezi velmocemi

Americký torpédoborec John S. McCain třídy Arleigh Burke byl zařezen do služby  v roce 1994.

Americký torpédoborec John S. McCain třídy Arleigh Burke byl zařezen do služby v roce 1994. Zdroj: Reuters

Ruský torpédoborec Admiral Vinogradov vstoupil do služby v roce 1988.
Americký torpédoborec John S. McCain třídy Arleigh Burke byl zařezen do služby  v roce 1994.
Ruský torpédoborec Admiral Vinogradov vstoupil do služby v roce 1988.
4
Fotogalerie

Ruská vojenská loď vytlačila americký torpédoborec z ruských teritoriálních vod v Japonském moři, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Torpédoborec USS John S. McCain údajně pronikl dva kilometry za hranici mezinárodních vod v zálivu Petra Velkého, v němž leží Vladivostok, sídlo velitelství ruského Tichooceánského loďstva. Americké námořnictvo podle The Moscow Times uvedlo, že torpédoborec plul ve vodách, na něž Rusko podle USA vznáší neoprávněné nároky.

Americký torpédoborec se podle vyjádření ruského ministerstva, ze kterého citovala agentura Interfax, několik dní plavil v Japonském moři. Dnes narušil ruské teritoriální vody, přestože jej ruský torpédoborec Admirál Vinogradov, označovaný Rusy za velkou protiponorkovou loď, varoval před nepřípustností takového počínání i před možností taranu, tedy úmyslného nárazu ruské lodi do amerického plavidla.

„Po výstraze a změně kurzu Admirála Vinogradova americký torpédoborec okamžitě vplul do neutrálních vod. Opakované pokusy znovu vplout do ruských vod nepodnikl,“ konstatovalo ministerstvo. Admirál Vinogradov podle něj pokračuje v plnění úkolů v bezprostřední blízkosti amerického vojenského plavidla. Na místo vyplula rovněž korveta Soveršennyj.

Americké námořnictvo reagovalo prohlášením, že torpédoborec John S. McCain „uplatnil právo na plavbu“ v dané oblasti, na kterou Rusko vznáší „přehnané nároky“. Námořnictvo nezveřejnilo podrobnosti o incidentu. Uvedlo nicméně, že americká loď se plavila v oblasti, kterou USA za ruské teritoriální vody neuznávají. Oblast je sporná od roku 1984, kdy ji za součást svých vod označil Sovětský svaz. Rusko na nároku trvá.

Podobné námořní incidenty nebývají běžné a svědčí o napětí mezi  velmocemi. Rusko a USA se loni v červnu vzájemně obvinily z námořního incidentu ve Východočínském moři. Prudká změna kurzu amerického křižníku Chancellorsville vyzbrojeného raketami s plochou dráhou letu si podle Moskvy vynutila „extrémní“ úhybný manévr ruské lodi Admiral Vinogradov, aby zabránila kolizi.

Podle amerického velení byla viníkem ruská loď, která postupovala „nebezpečně a neprofesionálně“, když se ke křižníku přiblížila na patnáct až třicet metrů a přinutila jej prudce změnit kurz. Ruskou verzi událostí Američané odmítli jako „propagandu“.