Ruští vojáci cvičí od Jaroslavle přes Arktidu po Vladivostok

Ruská armáda

Ruská armáda Zdroj: ctk

Průvod uzavřelo přes sto kusů vojenské techniky, mezi nimi nosiče strategických raket Topol-M, systém protivzdušné obrany S-400 či tanky T-90.
Ruská hlídková loď Ladnyj
Veterán Druhé světové války tančí se ženou ve stejnokroji Rudé armády.
Plavidlo Samum
Voják zívá během čekání na to, až bude vpuštěn na Rudé náměstí.
9
Fotogalerie
V různých částech Ruska dnes začala série vojenských cvičení, od týlových jednotek v centrální části země, přes společná cvičení s Mongolskem a Čínou až po manévry v Arktidě.

„Cvičení se účastní 9368 vojáků systému materiálního a technického zabezpečení a 3800 kusů techniky,“ ohlásil náčelníkovi generálního štábu armádní generál Dmitrij Bulgakov začátek cvičení v okolí Jaroslavle v centrálním Rusku. Součástí manévrů je kupříkladu postavení pontonového železničního mostu o délce 761 metrů přes řeku Volhu.

Obdobná cvičení se konají v dalších pěti ruských regionech. Kupříkladu v Orenburgské oblasti budou podle ministerstva obrany „poprvé po dlouhých letech“ zřízena polní letiště, na nichž budou skutečně přistávat a startovat transportní letadla An-12, An-26, Il-76 a vrtulníky Mi-8, poznamenalo ministerstvo obrany. Cvičit se bude také odrážení útoku na letiště a pokusů o únosy letadel, jakož i hašení požárů letecké techniky.

Arktida jako jedna z priorit

V Arktidě, v okolí města Norilsk, začalo taktické cvičení sil a vojsk Severní flotily, kterého se účastní asi tisícovka vojáků, 14 letadel a vrtulníků a 34 kusů techniky.

„Cílem je posílit bezpečnost ruské Arktidy, zajistit svobodnou hospodářskou činnost v tomto regionu a ochranu území a objektů před potenciálními vojenskými hrozbami,“ uvedl velitel Severní flotily admirál Vladimir Koroljov. Mluvčí flotily ujistil, že cvičení je „výlučně obranné“ a „není zaměřeno proti třetím zemím“.

Arktida se v nové doktríně ruského námořnictva stala jednou z priorit.

Na rusko-mongolských hranicích podle agentury RIA Novosti vrcholí manévry vojenských jednotek obou zemí nácvikem vynuceného přechodu řeky Onon.

Jak Rusko zbrojí? Čtěte:

Koho vlastně porazí Rusko

Rusko pokračuje ve zbrojení, chystá obnovení výroby dálkových bombardérů

Největší společné manévry

Již v neděli z Vladivostoku vypluly ruské a čínské vojenské lodi v rámci největších společných manévrů v moderní historii, které potrvají do 28. srpna. Cvičení v Japonském moři se účastní 22 válečných plavidel, 20 letadel a více než 500 příslušníků námořní pěchoty obou zemí. Na pevnině bude nasazeno kolem 40 obrněných vozidel. Nacvičovat se má obrana proti nepřátelským ponorkám, letadlům a lodím, a to včetně ostrých střeleb.

Galerie: Rusko-čínské námořní cvičení

Čínské tanky dnes ráno mohli vidět i obyvatelé Krasnojarsku uprostřed Sibiře. Zakrátko se však vyjasnilo, že přes místní most přejížděl vlak s čínskou armádní technikou, která se účastnila mezinárodních armádních her v Rusku.