Konvoj může vstoupit na Ukrajinu. Celní odbavení však vázne

Ruský konvoj nedaleko ukrajinských hranic

Ruský konvoj nedaleko ukrajinských hranic Zdroj: CTK

V Kyjevě a Moskvě se dál jedná o ruském konvoji
V Kyjevě a Moskvě se dál jedná o ruském konvoji
V Kyjevě a Moskvě se dál jedná o ruském konvoji
V Kyjevě a Moskvě se dál jedná o ruském konvoji
Ruský konvoj s humanitární pomocí. Řidič jednoho z kamionů ukazuje náklad - kondenzované mléko
10
Fotogalerie
Ukrajina dojednala s Ruskem podmínky distribuce humanitární pomoci. Veškerý náklad bude rozdělovat výhradně Červený kříž, celní odbavení a kontrolu nákladu na hranicích zajistí ukrajinská pohraniční služba. Podle západních novinářů přítomných na místě jsou ale ruské kamiony poloprázdné. Celní odbavení navíc podle Červeného kříže vázne. Rusko je podle Kyjeva odpovědné za bezpečný průjezd kolony povstaleckým územím.

„S cílem vyloučit provokace bylo dosaženo řady technických ujednání, která umožní podřídit akce ruské strany ukrajinským zákonům a mezinárodním dohodám,“ uvedlo v prohlášení ukrajinské ministerstvo.

„Ruská federace nese odpovědnost za to, že se teroristé kontrolující situaci v některých částech Luhanské oblasti, nebudou uchylovat k provokacím proti personálu Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK),“ konstatovalo ukrajinské ministerstvo.

Odbavení vázne

Červený kříž ve svém ženevském sídle vydal prohlášení, v němž vyzval Kyjev a Moskvu k co nejrychlejšímu vyřešení procedur nezbytných s odesláním potravinové pomoci. Rozdělení humanitárního nákladu bude podle Červeného kříže samo o sobě z bezpečnostního hlediska komplikované a logisticky náročné. Jeho předpokladem je ale vyřešení problémů s odbavením.

To podle MVČK vázne. Celní procedury stále nebyly dokončeny, kyjevské úřady pečlivě zkoumají, zda náklad je „přísně humanitární povahy“. Podle vedení Červeného kříže je ale tento proces nezbytné co nejvíc urychlit.

Zmocněnec MVČK Laurent Corbaz řekl, že v každém z ruských vozidel zůstane z posádky pouze jediný řidič. Kolonu, která má podle zpřesněných ruských údajů 262 tahačů, budou doprovázet pracovníci MVČK, žádná ozbrojená ochrana povolána nebude.

Náklad bude nejprve dopraven do distribučního centra na území kontrolovaném povstalci, uvedl Corbaz. Odtud ho Červený kříž bude rozdělovat do míst, kde je pomoci zapotřebí. Jak dlouho bude tato operace trvat, nedokázal představitel MVČK odhadnout. Rozhodně to prý nebude jediný týden.

Veškeré formality ale dosud nebyly vyřízeny a MVČK navíc nemá ani bezpečnostní záruky, bez nichž řízení humanitární kolony nepřevezme, upozornil Corbaz. Podle zpráv ukrajinských médií kromě toho vázne kvůli úředním procedurám celní odbavení ruské pomoci. Podle agentury Unian celní prohlídka vozidel ještě pořádně nezačala, protože ukrajinští celníci nedostali příslušné dokumenty od MVČK.

Rusové ukázali náklad, kamiony přijely poloprázdné

Zahraničním novinářům dnes ruské posádky kamazů ukázaly obsah uložený na korbách vozidel. K překvapení žurnalistů byla údajně mnohá vozidla téměř prázdná. „Prověřili jsme řadu kamionů, většina je poloprázdná,“ napsala na Twitteru zpravodajka listu The Financial Times Courtney Waeverová. Novinářům se podle ní dostalo vysvětlení, že ve vozidlech musí být dostatek volného místa pro případ, že se některý z tahačů porouchá a bude zapotřebí náklad přeložit.

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace tvrdí, že do kamionů naložilo na dva tisíce tun potravin, balené vody, léků, zdravotnického materiálu a spacích pytlů.

Obrněné transportéry prý překročily ukrajinskou hranici

Humanitární konvoj podle informací deníku The Guardian doprovázelo 23 vojenských transportérů. Několik jich údajně překročilo hranici. Ruská pohraniční služba ale takové zprávy popřela.

Do Bruselu se mezitím sjeli unijní ministři zahraničí, kteří mají kromě krize v Iráku jednat i o situaci na Ukrajině. Řada unijních ministrů vyjádřila znepokojení nad zprávami britského tisku, podle nichž v noci z Ruska na Ukrajinu pronikla kolona ruských bojových vozidel.