Korejským autům se v Evropě daří, Francii se to nelíbí

Kia

Kia Zdroj: profimedia.cz

Prodej jihokorejských automobilů v Evropské unii za poslední rok vzrostl o 24 procent, a to i za situace, kdy západoevropský trh zažívá pokles. Francii, jejíž automobilky jsou naopak pod značným tlakem, se to nelíbí. Vyzvala Evropskou unii z prověření dovozů z této asijské země.

Paříž požaduje, aby Brusel Soulu nařídil v předstihu ohlašovat každý plánovaný vývoz aut do zemí EU. To je první krok před případným opětovným zavedením cel. Dohoda o volném obchodu mezi EU a Jižní Koreou byla přitom zavedena teprve před rokem.

Francie tak chce řešit rostoucí problémy svých automobilek, které jsou nuceny propouštět. Například PSA Peugeot Citroën, což je největší výrobce aut ve Francii, nedávno sdělil, že uzavře továrnu u Paříže a propustí zhruba 8 tisíc lidí. Francouzský socialistický prezident François Hollande slíbil, že automobilový sektor znovu postaví na nohy a zabrání dalšímu masovému propouštění.

„Evropská komise potvrzuje, že obdržela od francouzských úřadů požadavek, aby dohlédla na dovoz jihokorejských automobilů,“ uvedl mluvčí komisaře EU pro obchod John Clancy. „Komise žádost pozorně zkoumá,“ dodal. Brusel by například mohl žádat, aby mu Korea předem sdělovala, kolik aut a kdy se tamní automobilky chystají do EU vyvézt.

Podíl na evropském trhu zvyšuje především jihokorejský Hyundai Motor, který má výrobní základnu i v České republice. Prodej se ale daří zvyšovat i jeho dceřiné společnosti Kia Motors. Ta vyrábí na Slovensku.