Královská svatba vyjde skoro na miliardu korun, tvrdí experti

Davové šílenství kolem svatby prince Harryho a Meghan Markle

Davové šílenství kolem svatby prince Harryho a Meghan Markle Zdroj: ČTK

Davové šílenství kvůli královské svatbě Harryho a Meghan Markle
Davové šílenství kolem svatby prince Harryho a Meghan Markle
3
Fotogalerie

Britská jednička v plánování svateb, společnost Bridebook vyčíslila, kolik by mohla stát královská svatba prince Harryho a jeho snoubenky Meghan Markle. Běžná britská svatba dnes stojí kolem 18 tisíc liber a má kolem 80 hostů, u královské svatby se však očekává poněkud větší počet hostů. Jen v kostele a u formálního oběda má být 800 hostů, na oficiální svatební recepci je pozváno 600 lidí a dalších 2640 zaměstnanců charitativních organizací, zasloužilých pracovníků místních správ a školáků, má svatbu sledovat přímo na hradě.

Rozpočet za samotnou svatbu se tak podle Bridebook vyšplhá na více než stonásobek běžné svatby, tedy téměř dva miliony liber (zhruba 55 milionů korun). Odhady se přitom liší, podle britských médií bude stát svatba o pět milionů korun méně.

Na konečný účet je přitom nutné připsat také výdaje na bezpečnost (zhruba 877 milionů korun) a dalších 3,5 milionu korun za líbánky. Celková suma se tak podle Bridebook vyšplhá na přibližně 940 milionů korun, což je zhruba o 350 milionů více než u Williamovy svatby.

Meghan a Harry Opouští královskou rodinu. Zakládají si vlastní byznys>>>

Královská rodina má u svateb jednu výhodu, nemusí platit za pronajatý prostor, protože se svatba koná přímo v prostorách královského sídla. Přesto bude muset obstarat skleněnou markýzu pro hostinu, která by měla stát podobně jako u předchozí svatby zhruba 10,3 milionu korun.

Jídlo a občerstvení by měly vyjít na 8,4 milionu korun a veškeré nápoje na 5,7 milionu korun, přitom jen šampaňské má stát 4,1 milionu korun.

Dále se očekává, že Meghan utratí za svatební šaty a další módní doplňky zhruba 8,8 milionu korun, květinová výzdoba dle odhadů vyjde na 3,2 milionu korun, fotografie na 500 tisíc a dort na téměř 1,5 milionu korun.

Živý videopřenos ze svatby můžete sledovat zde >>>

Hudba je důležitý prvek svatby zejména ve večerních či ranních hodinách události. Na královské svatbě se za ní zaplatí celkem 11,4 milionu korun, přičemž se spekuluje, že by zde mohl vystoupit i Elton John.

A kolik budou stát svatební prstýnky? Podle odhadů 175 milionů korun. Princ Harry se totiž rozhodl, že dodrží tradici a Meghan navlékne podobný prsten, jaký dostala i Harryho prababička Alžběta v roce 1923.

Královská rodina tedy na svatbě šetřit rozhodně nebude. Není důvod, když jen v roce 2016 dostala královská rodina v rámci Suverénního fondu z veřejného rozpočtu zhruba 1,3 miliardy korun a letos to má být zhruba o miliardu korun více. Nutno dodat, že zvýšení rozpočtu je dáno plánovanou rekonstrukcí Buckinghamského paláce.

Meghan Markleová: Jak se z americké herečky stala vévodkyně ze Sussexu. Více zde >>>


Vévodkyně Meghan porodila. Je to kluk, culí se šťastný princ Harry