Kreml a Minsk jsou na prahu obchodní války

Oblast kolem Kremlu, Moskva

Oblast kolem Kremlu, Moskva Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Soloviova via Flickr

Integrace postsovětských států by se měla po Novém roce posunout do dalšího stadia, spolupráce mezi Ruskem, Běloruskem a Kazachstánem však v praxi nefunguje podle očekávání. Aktuálním problémem jsou spory mezi Moskvou a Minskem o přesun zboží přes společnou hranici.

Ruská celní služba si podle agentury TASS v těchto dnech stěžovala, že Bělorusové na hranici obnovili kontroly, které byly zrušeny v rámci celní unie v roce 2011. Podle polského deníku Rzeczpospolita už Bělorusové na hranici zkonfiskovali dvacet tun banánů, 400 litrů lihovin a několik stovek krabiček cigaret.

„Informace poskytované ruskými masmédii o údajném návratu k celním kontrolám na hranicích s Ruskem jsou v rozporu s realitou,“ uvedli však včera běloruští celníci. Minsk přitom nedávno pohrozil reakcí na to, že Rusko zpřísnilo kontroly dodávek běloruského ovoce a zeleniny a zakázalo dovoz masných a mléčných produktů dvacítce společností s tím, že obsahují nebezpečné bakterie a antibiotika.

Současné rozmíšky mají kořeny v tom, že se Minsk odmítl připojit k embargu západního zboží. Rusko tvrdí, že na jeho území přes Bělorusko dostávají zakázané produkty, které jsou oficiálně určené k tranzitu do Kazachstánu. Moskva Minsk žádala, aby podobným praktikám zabránil.

Prezident Alexandr Lukašenko před pár dny prohlásil, že zákaz dovozu produktů z jeho země nahrává „šmelinářům“, kteří profitují na prudkém vzestupu cen potravin na ruském trhu. „Dodávky běloruského zboží značně zpomaluje růst cen v Ruské federaci a samozřejmě známe ty, kteří se na ně mračí,“ uvedl.