Krize má další oběť - španělský region prý požádal o pomoc vládu

Evropská dluhová krize má další oběť. Španělská vláda musela přispěchat na pomoc regionu Valencie a zaručit se za jeho dluh 123 milionů eur u německé banky Deutsche Bank. Uvedl to deník El País, španělská vláda jeho informace popírá. Valencie je nejzadluženějším ze všech 17 španělských regionů.

O řešení platební neschopnosti rozhodl již minulý týden odcházející ministr financí Inigo Fernandez de Mesa, podle zdrojů El País stačila bance ústní garance vlády. Jedná se o přímé ručení, takže splátky nyní od Valencie poputují nejprve do Madridu a ten je bude posílat dále bance.

Ministr hospodářství Valencie Enrique Verdeguer uvedl, že na podpoře, kterou od vlády region s pěti miliony obyvatel obdržel, není nic mimořádného. Viceprezident místní vlády José Ciscar dodal, že Valencie se s platbou zpozdila jen o týden, což prý dohoda s bankou umožňovala. Navíc odmítá, že došlo k jakékoli dohodě mezi vládou, regionem a Deutsche Bank.

Na to, že Valencie bude brzy potřebovat vládní pomoc, upozornila v prosinci ratingová agentura Fitch. „Vzhledem ke zranitelnosti Valencie na mezinárodních i místních kapitálových tzích jsme si jisti, že vláda regionu v případě nedostatku lidvidity pomůže,“ uvedla agentura.

Katalánsko, další silně zadlužený region, ujistil, že se splácením svých dluhů nebude mít v roce 2012 potíže. Místní vláda bude muset letos splatit dluhopisy za sedm miliard eur.

Na celostátní úrovni se ale prohlubují potíže. Nový ministr financí Luis de Guindos, který přichází s vládou premiéra Mariana Rajoye, musel hned po nástupu do funkce připustit, že dluh Španělska vzrostl v roce 2011 více, než se předpokládalo. Země chtěla dosáhnout schodku veřejného rozpočtu pod šest procent hrubého domácího produktu, realitou ale pravděpodobně bude osm procent. Nastupující vláda proto chystá řadu úsporných opatření a reforem.