Krize zpomalí modernizaci ruské armády, Moskva pořídí méně tanků Armata

Tank  T-14 Armata

Tank T-14 Armata Zdroj: ctk

Moskva chystá v rámci oslav konce války přehlídku nové vojenské techniky, v příštích letech se ale modernizace ruské armády zpomalí. Podle dřívějšího vyjádření prezidenta Putina mělo do roku 2020 projít obnovou 70 procent arzenálu. Premiér Medveděv ovšem s ohledem na ekonomickou situaci země ohlásil, že letošní armádní rozpočet čekají pětiprocentní škrty. Podle listu WSJ proto ruské ministerstvo obrany už snížilo počet objednávek na tanky nové generace.

Mezi roky 2007 a 2013 se ruské armádní výdaje v souladu s plánem modernizace ozbrojených sil zdvojnásobily, ale jak uvádí The Wall Street Journal (WSJ), již tehdy někteří vysoce postavení úředníci zpochybňovali udržitelnost takového růstu výdajů – tedy ještě před tím, než ruskou ekonomiku oslabily západní sankce, pokles kurzu rublu a především propad ceny ropy.

Podle premiéra Dmitrije Medveděva se této nové realitě musí přizpůsobit také letošní armádní rozpočet, který meziročně narostl o třetinu. Premiér chce z výdajů ve výši 3,3 bilionu rublů (1,5 bilionu korun) seškrat skoro pět procent, tedy necelých 160 miliard rublů (74,4 miliard korun).

Příliš drahá Armata?
Vojenský rozpočet pro letošní rok dosud počítal s pořízením 50 nových válečných lodí a uzavřením smlouvy na dodávky tanků nové generace s označením T-14 Armata.
List WSJ ale s odvoláním na zdroje blízké ruskému ministerstvu obrany bez bližších podrobností napsal, že kvůli skokově rostoucím nákladům na výrobu těchto tanků a celkové ekonomické situaci státu již obrana snížila počet jejich objednávek.
Tanky Armata, jako většina arzenálu nové generace určeného ruské armádě, jsou extrémně drahé, což ministerstvo obrany dost rozladilo,“ uvádí Ruslan Puchov, ředitel moskevského Centra pro analýzu strategií a technologií (CAST).

Přitom v době, kdy ostatní vládní rezorty počítají s rozpočtem nižším až o desetinu, prezident Putin obhajoval zachování výše vojenských výdajů.

Přečtěte si analýzu:

Nyní Vladimir Putin naznačuje, že plán na posílení ozbrojených sil, jenž má vyjít ruskou pokladnu celkem na 20 bilionů rublů (devět bilionů korun), nezůstane beze změn.

„Případné jeho úpravy souvisejí nejenom se stavem ekonomiky, ale také se skutečností, že vojenský průmysl není ještě schopen dodávat nové typy zbraní včas,“ uvedl Putin. „Program modernizace armády ale i tak bude bez nejmenších pochyb naplněn,“ dodal.

Tank T-14 měl na generálce přehlídky v Moskvě potíže
V Moskvě se konala generální zkouška sobotní vojenské přehlídky, která bude vrcholem ruských oslav 70. výročí konce 2. světové války. Přítomen byl ministr obrany Sergej Šojgu. Přehlídky se zúčastní přes 16 tisíc vojáků a k vidění bude rozsáhlý arzenál včetně nejmodernějších tanků Armata. Jeden z nich měl při nácviku problém.
Podle Moskvy tanky T-14 Armata překonají všechny západní zbraně tohoto druhu. Jejich děla jsou ovladatelná na dálku a posádka je mimořádně dobře chráněna. Musí ale spoléhat na složité elektronické a optické systémy. Zaostávání v této oblasti Rusko až donedávna řešilo dovozem.
Agentura AP, která generálku sledovala, si všimla, že jeden z tanků se zastavil, byť jeho motor stále běžel a ostatní pokračovaly v jízdě. Nepodařilo se jej odtáhnout, ale asi po čtvrthodinové pauze se tank dal do pohybu vlastní silou.
Organizátoři generální zkoušky nejprve ujistili, že zastávka byla plánovaná a měla sloužit „nácviku evakuace“. Později ale zdroje z ruského ministerstva obrany přiznaly, že stroj, který se má v příštích letech stát oporou ruských tankových jednotek, zůstal stát neplánovaně. Posádka prý nezvládla řízení a padesátitunový tank museli z Rudého náměstí vyvézt technici výrobního závodu Uralvagonzavod.
Přehlídka má být bombastickou připomínkou konce válku a největší událostí tohoto druhu v Rusku. Kromě 16 500 vojáků bude k vidění 201 kusů vojenské techniky a 143 letadel a vrtulníků. Zúčastní se také vojáci v dobových uniformách pěchoty, námořnictva, letectva, ženijních a kozáckých oddílů a rovněž jezdectva.
Podle ruských sdělovacích prostředků během přehlídky ohlásí prezident Vladimir Putin chvíli ticha na počest válečných padlých. Televize budou od rána vysílat pořady věnované válečnému vítězství.