Krok k ukončení obchodní války. Spojené státy a Čína dosáhly dílčí dohody

Nakládka zboží v čínském přítavu (ilustrační foto)

Nakládka zboží v čínském přítavu (ilustrační foto) Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump  a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching
Americký prezident Donald Trump
Čínský prezident Si Ťin-pching
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Spojené státy a Čína dosáhly první fáze obchodní dohody, oznámili představitelé obou zemí. Washington tak podle prezidenta Donalda Trumpa v neděli nezavede plánovaná dodatečná cla na čínské zboží, část už dříve zavedených cel Spojené státy dokonce sníží. Dohoda by mohla být podepsána v prvním lednovém týdnu.

Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR) uvedl, že Spojené státy ponechají v platnosti 25procentní cla na import z Číny v roční hodnotě 250 miliard dolarů (5,7 bilionu korun). U dovozu v roční hodnotě 120 miliard dolarů ale cla sníží o polovinu, což je na 7,5 procenta.

"Sjednali jsme velmi rozsáhlou první fázi dohody s Čínou. Oni souhlasili s mnoha strukturálními změnami a s rozsáhlými nákupy zemědělských produktů, energie a zpracovatelských výrobků," napsal Trump na svém twitterovém účtu. "Okamžitě zahájíme jednání o druhé fázi dohody," dodal.

První fáze dohody podle USTR předpokládá změny v čínské hospodářské a obchodní politice v oblasti duševního vlastnictví, transferu technologií, zemědělství, finančních služeb a měnových kurzů. Úřad potvrdil, že dohoda zahrnuje závazek Číny k rozsáhlým nákupům zboží a služeb z USA. Celkově Čína slíbila důležité strukturální změny a v příštích letech nákup amerického zboží a služeb za dalších 200 miliard dolarů. Zaměřit se má na čtyři oblasti - zpracovatelský sektor, energie, zemědělství a služby, uvedl obchodní zmocněnec Robert Lighthizer.

Washington se dříve snažil přimět Peking k závazku, že v příštím roce nakoupí americké zemědělské produkty v hodnotě 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun). Podle Lighthizera Čína slíbila, že v příštích dvou letech nakoupí dodatečné zemědělské produkty za 32 miliard dolarů. Bude se také snažit zvýšit v obou letech nákupy zemědělského zboží ještě o dalších pět miliard dolarů ročně, což by celkově zvýšilo zemědělské nákupy o 40 až 50 miliard dolarů.

Čína v pátek uvedla, že bude z USA dovážet více pšenice či kukuřice. Podrobnosti ohledně hodnoty dovozu budou podle Pekingu zveřejněny později.

Spojené státy a Čína spolu od loňska vedou obchodní válku, ve které na sebe vzájemně uvalují cla. V neděli plánoval Washington zavést dodatečná cla na dovoz z Číny, jehož roční hodnota činí téměř 160 miliard dolarů (3,7 bilionu korun).