Krym „znárodní“ ukrajinskou flotilu, zablokovanou v Sevastopolu

Ruský voják kontroluje přístav Sevastopol

Ruský voják kontroluje přístav Sevastopol Zdroj: CTK/AP

Proruské krymské úřady hodlají „znárodnit“ lodě ukrajinského vojenského námořnictva, jež jsou zablokované v sevastopolském přístavu. Oznámila to dnes agentura Interfax s odvoláním na předsedu krymské vlády, usilující o připojení ukrajinského poloostrova k Rusku.

„Jejich (ukrajinské) lodě nehodláme nechat odplout. Držíme tam nejen ukrajinskou flotilu, ale uzavřeli jsme cestu k odplutí i flotile Černomorněftěgazu,“ řekl krymský premiér Sergej Aksjonov. „Znárodníme ještě něco dalšího. Nikoliv soukromý majetek, ale objekty využívající přírodní zdroje. Nejspíše se rozhodne o solárních elektrárnách, že budou předány Krymské republice,“ dodal.

V Sevastopolu se pod žlutomodrou ukrajinskou vlajkou podle zpravodaje agentury AFP nalézají dvě plavidla - velitelská loď Slavutič a protiponorková korveta Ternopil. Obsluhuje je několik desítek ukrajinských námořníků, kteří se fakticky stali vězni svých ruských kamarádů z Černomořské flotily na obrovské základně. „Dvě lodě proti dvacítce pod vlajkou Moskvy,“ poznamenala AFP s tím, že Ukrajinci nemají šanci odplout do Oděsy.

Podle prvního místopředsedy krymské vlády Rustama Těmirgalijeva by se „znárodnění majetku“ ukrajinských státních firem na poloostrově mělo odehrát v nejbližších dnech, soukromých firem se však tento krok nemá dotknout. Odhadl také, že přechod krymské ekonomiky od ukrajinské měny k rublu potrvá asi půl roku.

Kyjev považuje snahy o odtržení Krymu za nezákonné a odporující ústavě, nicméně nezasáhne vojensky. „Nemůžeme se angažovat v nějaké vojenské operaci na Krymu. Tou bychom totiž obnažili východní hranici a Ukrajina by nebyla chráněná, s čímž ruští vojáci počítají,“ řekl agentuře AFP předseda parlamentu Oleksandr Turčynov, který dočasně zastává i funkci hlavy státu. Referendum označil za frašku, o které se rozhodlo v Kremlu.