Kuba propustí téměř tři tisíce vězňů

Raúl Castro

Raúl Castro Zdroj: wikimedia.org

Kubánské úřady se rozhodly udělit amnestii 2900 vězňů. Vedou ji k tomu humanitární důvody, příčinou je ale i blížicí se návštěva papeže Benedikta XVI, který má do karibského státu zavítat na jaře.

Prezident Raúl Castro v parlamentu prohlásil, že před příjezdem hlavy všech katolíků „vzal v úvahu“ i žádosti předních římskokatolických představitelů a rodinných příslušníků vězňů. Dodal, že tento krok dodá kubánské revoluci „ušlechtilost a sílů“. Na svobodu se dostnou vězni starší 60 let, nemocní, ženy a někteří mladí odsouzení, kteří spáchali svůj první zločin.

Z propouštěných vězňů je 86 cizinců. Ti se na svobodu dostanou jen v případě, že jejich země pro ně zajistí dopravu domů.

Amnestie se pravděpodibně netýká žádného z asi 60 politických vezňů. Někteří z propuštěných byli sice odsouzeni za zločiny proti státu, ale podlemluvčího vlády se žádnýz nich nedopustil politických přečinů. Svobody se tak nedočkal například ani Američan Alan Gross, který na Kubě pro vládu USA realizoval tajný program zavádějící na ostrov internetové připojení.

Opozice proto akt vlády nepovažuje za příliš významný. „Je to povrchní opatření, gesto, které má vylepšit mezinárodní image vlády,“ prohlásil šéf Kubánské komise pro lidská práva Elizardo Sanchez.

Poslední velká amnestie proběhla na Kubě loni. Tehdy bylo po vyjednávání vedeném katolickou cirkví propuštěno přes 100 politických vezňů.