Kubánci začínají soukromě podnikat

Kuba má letos zažít přelomový rok svého hospodářství. Socialistická země udělila už půl milionu licencí k soukromému podnikání

Kuba má letos zažít přelomový rok svého hospodářství. Socialistická země udělila už půl milionu licencí k soukromému podnikání Zdroj: profimedia.cz

Kuba má letos zažít přelomový rok svého hospodářství. Socialistická země udělila už půl milionu licencí k soukromému podnikání. Dosud ale jen na okrajové služby jako prodej ovoce, taxíky nebo přišívání knoflíků.

Vedle toho vznikají takzvaná nezemědělská družstva. „Pro založení je zapotřebí dohody tří Kubánců, kteří všichni v družstvu pracují. Vláda dosud schválila na pět set takových družstev, valná většina z nich je z oblasti maloobchodu, gastronomie, osobních a technických služeb,“ uvádí Jan Levitner z obchodního úseku české ambasády v Havaně.

Nakolik vážně to Kuba s transformací myslí, by měl v dubnu ukázat klíčový sjezd tamní komunistické strany. Od něj svět očekává, že kubánské vedení vyjádří jasné stanovisko, kam chce ekonomiku kormidlovat.